понеділок, 05 березня 2018 15:20

Дві доньки письменниці Наталі Забіли померли під час Голодомору

Дві доньки письменниці Наталі Забіли померли під час Голодомору
Наталя Забіла написала понад 200 книг. Фото: UaModna

Наталя Забіла народилася 5 березня 1903 року в Петербурзі.

Мати Наталі училася в художньому училищі Штиглиця в Петербурзі, добре малювала. Батько любив розповідати про козаків. Мати замість колискових читала дітям поезії, тому римування було улюбленою справою дівчинки. Коли старшій сестрі виповнилося 6 років, мати почала займатися з нею: учила читати, писати, так і Наталя у чотири роки навчилася писати й читати. З дитинства вона мріяла бути вчителькою, писала вірші, казки, оповідання. Писала "для себе". Вступила на історичний факультет харківського університету.

Познайомилася з першим чоловіком Савою Божком. 1924-го у них народився син Тарас.

Через два роки вийшла перша збірка її віршів "Далекий край", а 1927-го – перша книга для дітей – оповідання "За свободу" та "Повість про Червоного звіра". Майже одночасно її твори перекладалися й видавалися російською. Їх перекладала рідна сестра Марія, пише UaModna.

Вдруге Наталя Львівна вийшла заміж за Антона Шмигельського. Чоловік - дитячий поет із Золочева на Львівщині, учився разом із нею. 1925 року в редакції газети "Червоний шлях" відбувся скандал із Володимиром Сосюрою. Причиною стала збірка поезій Валер'яна Поліщука "Громохкий слід". Наталя Забіла й Антон Шмигельський цю книжку назвали геніальною, а Сосюра зауважив, що її обкладинка геніально видана, а всередині – лайно. Коли Сосюра обізвав Наталю, вона кинулась на нього з кулаками. Шмигельський тримав поета за руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син Жуля Верна підписував свої романи іменем батька

Подружжя отримало трикімнатну квартиру в будинку "Слово" в Харкові. Одна за одною народила двох дочок. Ясочка та Галинка були хворобливими, потребували пильного догляду. Під час Голодомору у письменницькій їдальні давали не більше двох обідів на сім'ю, яка б вона не була. І хліб за картковою нормою: по два тоненьких шматочки на кожного. Діти померли. З Антоном Шмигельським розлучилася.

Третім чоловіком став художник Дмитро Шавикін. Їх робота над "Словом про Ігорів похід" була знаковою: Наталя Забіла перекладала твір українською, а Дмитро Шавикін ілюстрував.

Потім вона була автором підручників "Читанка" для другого класу і "Читанка" для третього класу , які перевидавалися кілька разів. Редагувала дитячі журнали "Малятко", "Барвінок". Перекладала із польської, французької та російської. Надрукувала понад 200 книг, тиражем 5 млн примірників.

Наталя Забіла померла 6 лютого 1985 року у Києві.

Володимир Сосюра народився 6 січня 1898 у Дебальцеві на Донеччині. Його батько, Микола Володимирович, за фахом кресляр, людина непосидюча й різнобічно обдарована, змінив багато професій: вчителював, працював сільським адвокатом, шахтарем. Поет пишався, що предки батька - французів на прізвище де Соссюр — дід так і підписувався. У роду матері – Антоніни Дмитрівни – були євреї, українці, серби, її дівоче прізвище угорське — Локотош.

Зараз ви читаєте новину «Дві доньки письменниці Наталі Забіли померли під час Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути