вівторок, 06 січня 2015 11:51

Спецтема: Донбас - terra incognita

117 років тому на Донеччині народився поет великої любові Володимир Сосюра

Автор: Wikipedia
 

 "Я - дитя першої любові", — писав Володимир Сосюра. 

Поет народився 6 січня 1898 у м. Дебальцеве, що на Донеччині. Його батько, Микола Володимирович, за фахом кресляр, людина непосидюча й різнобічно обдарована, змінив багато професій: вчителював, працював сільським адвокатом, шахтарем. Поет пишався, що предки батька з французів на прізвище де Соссюр — дід так і підписувався. 

У роду матері – Антоніни Дмитрівни – були євреї, українці, серби, її дівоче прізвище угорське — Локотош. 

Природа наділила Володю дивним сприйняттям світу. Рано, ще до школи, відчув магію любові — "солодке й страшне захоплення" закоханість. 

Двадцятилітнім Сосюра вступив до гайдамацького полку УНР. Тоді на Донбасі більшовики та червоногвардійці були всім чужі, як і німці. Хлопці-шахтарі записувалися в козаки. "Ми пройшли золотими ланами, крізь огонь і синяву пройшли, та навіки, навіки за нами – оселедець, погони та шлик". Пізніше В Сосюра згадував, як вони з Євгеном Маланюком крали яблука в саду у Петлюри.

За ту війну він двічі міг бути зарубаний і двічі розстріляний: і денікінцями, і більшовиками. Сосюра перейшов до більшовиків у 1-й Чорноморський полк Червоної Армії 1920-го в Одесі. Полк ходив під синьо-жовтим прапором, бо тоді більшовики ще боялися українців.

Першу книгу Сосюри 1919 року видав власним коштом його командир, отаман Волох — той, який від Петлюри пішов до червоних (розстріляний 1937 р.).

Сосюра був трохи містиком. А чим ще можна пояснити його традицію призначати побачення на кладовищі? Коли він призначив побачення "мрійній та ніжній" Наталі Забілі на цвинтарі, поетка замість себе послала чоловіків Саву Божка й Івана Кириленка. Тільки ті побоялися йти - думали, що у Сосюри є зброя.

Автор: Wikipedia
 

Перше побачення Вірі Каперівні Берзіній, колишньому політруку червоноармійського ескадрону, Сосюра теж призначив на цвинтарі. Коли вони цілувалися, поруч гробарі почали копати могилу. Їй присвятив знамените "Так ніхто не кохав". Вони одружилися з Вірою у 1922 р., мали двох синів Олега та Миколу. А любов таки вмерла від шовіністичних поглядів дружини:

Ми з тобою зійшлися в маю,

ще не знав я, що значить ідея.

Ти й тоді Україну мою

не любила, сміялася з неї.

Через кілька літ його жінкою була поетеса Олена Журлива, в яку був закоханий і Павло Тичина. Коли багато українських письменників, друзів Сосюри, вже сиділи або були знищені режимом, він утік до Ленінграда, працював там токарем. До Донецька теж тікав — там усі свої, не продадуть петлюрівця. 

Але там його підстерегла прекрасна катастрофа: Сосюра зустрів синьооку Марію Данилову. Вона була на 12 літ молодшою, закінчила балетну школу в Києві. У 1931 р. вони одружилися. 15 січня 1932 року народився син Володимир. Життя їхнє було бурхливо-скандальне. Сучасники вважали, що Марія — "сущий диявол", що вона не любить Володимира.

І от збірочка "Серце", знищена й засуджена. У чому тільки не звинувачували Сосюру: від антирадянщини до порнографії, цитуючи:

Ночі йшли похоронні як дзвони,

Дні ішли, як ножі, як вогні...

Раз найшов я твої панталони...

Передерті, холодні, брудні....

На засіданні Спілки письменників дуже несміливо заступилася Наталя Забіла, а єдиний, хто відстояв - циган Володимир Зорін, який ходив разом із Володимиром "на зальоти". 

Можливо, то було комуністичне кохання, бо інакше буде незрозумілим усе інше, що сталося з ними. У 1942 році Сосюра дізнався, що Марія, як агент НКВС мусила доносити на нього та його знайомих, однак не покинув її.

Автор: Wikipedia
 

1948 року Марія написала листа голові СПУ О. Корнійчуку. Зізналася, що завербована з 1941 року і змушена "по службі" бувати на явочних квартирах, а люди думають про неї бозна-що. І вона просить Корнійчука якось "розвіяти ці плітки". Можливо, жінка просто не витримала. Корнійчук відніс листа "куди слід". У 1949 р. Марію Сосюру засудили на 10 років за розголошення державної таємниці і заслали до Казахстану. Із Сосюрою вона розлучилася ще до арешту. 

Доки Марія сиділа в таборах, поета, лауреата Сталінської премії цькували за вірш "Любіть Україну!" Через рік по смерті Сталіна Марія повернулася. Казали, що з вокзалу додому Сосюра ніс її на руках. У 1955 р. вони знову офіційно одружилися. Марія пережила Володимира на 30 літ, померла 1995 року. 

Кажуть, академік Глушков, батько української кібернетики, вірші Сосюри міг годинами читати напам'ять.

Володимир Миколайович 6 січня відзначив свій 67-й день народження і 8 січня помер під час другого інфаркту.

Зараз ви читаєте новину «117 років тому на Донеччині народився поет великої любові Володимир Сосюра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути