пʼятниця, 17 травня 2019 12:39

Довели, що депортація кримських татар була геноцидом

Довели, що депортація кримських татар була геноцидом
У наказі йшлося про виселення всіх кримських татар. Фото: УІНП

Історики довели, що депортація кримських татар 1944-го була етнічною чисткою.

Про це свідчить факт, що постанова Державного комітету оборони СРСР, на підставі якої відбувалася депортація 18 травня 1944-го, називалася "Про кримських татар", каже історик Гульнара Бекірова, передає Укрінформ.

"Постанова Державного комітету оборони називалася "Про кримських татар". Мова йде про цілеспрямовану етнічну чистку, коли весь народ тотально було виселено з рідної землі", - сказала вона.

Депортували не лише колаброціоністів, а й малолітніх дітей і старих.

"Депортації зазнали і ті, хто не перебували на окупованій території в Криму, а перебували у лавах Червоної Армії, воюючи на фронтах", - підкреслила історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із молитвами і сльозами на очах: Україна вшанувала жертв депортації кримських татар 1944-го

Згідно з міжнародною Конвенцією про попередження злочину геноциду і покарання за нього, геноцидом вважаються цілеспрямовані характерні дії влади.

"Але навіть якщо судити за документами НКВС СРСР, смертність у місцях висилки кримських татар була високою - близько 25% померли", - резюмувала історик.

18 травня 1944-го з Криму до республік Середньої Азії та віддалених регіонів Росії за наказом Сталіна були насильно виселені корінні жителі півострова - кримські татари. За різними джерелами, були депортовані від 180 тисяч до 230 тис. осіб, із яких близько 46% загинули дорогою та в перші роки життя у вигнанні. Крім кримських татар, із серпня 1941-го по червень 1944 року з Криму були також виселені німці, вірмени, болгари, греки, італійці.

12 листопада 2015-го Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Зараз ви читаєте новину «Довели, що депортація кримських татар була геноцидом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути