Ексклюзиви
неділя, 25 лютого 2018 04:20

Доповідь Хрущова про культ Сталіна першою надрукувала The New York Times

Доповідь Хрущова про культ Сталіна першою надрукувала The New York Times
Перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов на XX з'їзді партії виступив з доповіддю "Про подолання культу особи і його наслідків". Фото: Вікіпедія

25 лютого 1956 року перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов на XX з'їзді партії виступив з доповіддю "Про подолання культу особи і його наслідків". В своїй промові він вперше публічно почав говорити про сталінські репресії та бездарному керівництві у роки Другої Світової війни Сталіна. Промову Хрущова називають одним з визначальних документів XX століття в цілому та епохи холодної війни зокрема.

Відразу після смерті Сталіна - 5 березня 1953 року Лаврентій Берія, котрий очолював під час війни в НКВС, був найсерйознішим кандидатом на місце колишнього вождя. Але 1953 року Берія був арештований і убитий. Незабаром після цього Хрущов позбувся також Маленкова, прийняв постулати Берії і виступив проти сталінізму. Розслідувати злочини Сталіна почали одразу по його смерті в березні 1953-го. Протягом року реабілітували й звільнили з таборів 4 тис. "ворогів народу". Але робили це без публічного розголосу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як остання вечірка Сталіна завершилась його смертю

5 березня – в річницю смерті Сталіна – газети вийшли без традиційної траурної статті. У Тбілісі через це відбувся мітинг протесту. Близько 2 тис. осіб вимагали відставки першого секретаря Микити Хрущова під гаслом "Не допустим критики Сталина!". У червні того ж року доповідь Хрущова надрукувала американська газета The New York Times. У Радянському Союзі її вперше опублікували 1989-го.

У 1961 році після того, як XXII з'їзд КПРС ухвалив, що "серйозні порушення Сталіним ленінських заповітів, зловживання владою, масові репресії проти чесних радянських людей та інші дії в період культу особи унеможливлюють залишення труни з його тілом в Мавзолеї В. І. Леніна", в ніч на 1 листопада тіло Сталіна винесли з мавзолею і без урочистостей перепоховали біля Кремлівської стіни у Москві. Із концтаборів і в'язниць відтоді повернулися сотні тисяч репресованих, зменшився міліцейський терор. У людей поступово притуплювався страх несподівано опинитися за ґратами. Винесення тіла недавнього вождя з мавзолею мало засвідчити остаточне й безповоротне завершення епохи сталінізму.

14 тисяч тонн важив пам'ятник Йосипу Сталіну в Празі, столиці Чехословаччини. Вважався найбільшим у світі. Пам'ятник зруйнували 7 листопада 1962 року – підірвали вибухівкою з третьої спроби. У фундаменті облаштували склад картоплі. 1991-го на ньому встановили метроном заввишки 20 м.

Зараз ви читаєте новину «Доповідь Хрущова про культ Сталіна першою надрукувала The New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути