пʼятниця, 27 листопада 2015 15:35

"Дніпропетровськ неможливо перейменувати на Дніпропетровськ. Це суперечить закону"
5

Автор: foto-history.livejournal.com
 

- Нині ми маємо понад 500 письмових звернень від органів місцевого самоврядування з проханням надати роз'яснення щодо перейменування вулиць і населених пунктів, - стверджує Богдан Короленко з Українського інституту національної пам'яті, 37 років. - Загалом можна сказати, що перший етап декомунізації відбувся у всіх регіонах України.

Як цей процес декомунізації рухався у період першого етапу?

На декомунізацію вплинула виборча компанія. Вона дещо сповільнила цей процес. Але можна сказати, що на сьогодні більшість вулиць, названих на честь одіозних радянських діячів Леніна, Фрунзе, Орджонікідзе, або перейменовані, або уже прийняте попереднє рішення про їхнє перейменування. Загалом по них пройшли громадські обговорення і є рішення топонімічних комісій при місцевих радах.

На сьогодні відбувається здебільшого перейменування вулиць, названих на честь діячів місцевого масштабу. По деяких не має інформації, хто є особа, на честь якої названа вулиця. Для цього органи місцевого самоврядування зверталися до місцевих архівів. Загалом можна сказати, що більшість вулиць на завершальному етапі перейменування.

21 листопада надійшли звернення до Верховної Ради щодо перейменування населених пунктів, зокрема 4 міст. Це Артемівськ Донецької області. Йому пропонують повернути історичну назву міста Бахмут, яка було до 1924 року. У цьому списку також Дзержинськ Донецької області. Це місто знаходиться на березі річки Кривий Торець, тому на громадських слуханнях місто вирішили перейменувати в Торецьк. Також подала рішення про перейменування міська рада Іллічівська. 12 листопада це питання було обговорено на громадських слуханнях. 20 листопада Іллічівська міська рада ухвалила відповідне рішення та подала клопотання до Верховної Ради України про перейменування міста Іллічівська на місто Чорноморськ. Четверте місто з цього списку - це Кіровоград. Кіровоградська міська рада звернулася до парламенту з клопотанням про перейменування міста, надавши 7 пропозицій щодо нової назви. Власне з цих 7 пропозицій Верховна Рада і обиратиме нову назву для міста Кіровоград.

Яка ситуація з Дніпропетровськом?

Ще влітку на сайтах Дніпропетровської міської ради тривало обговорення перейменування. Було кілька пропозицій щодо нової назви міста, найбільше голосів набирав варіант Дніпро. Жителі міста й так називають його "Дніпро". Це логічна пропозиція, якщо враховувати, що місто знаходиться на берегах Дніпра. Але потім з'явилася пропозиція "перейменування" Дніпропетровська на Дніпропетровськ. Щоб залишити стару назву, їй вирішили надати нового значення. "Дніпропетровськ" – на честь Дніпра та святого апостола Петра. Ще є трактування, що на честь Дніпра і каменю, що в перекладі на грецьку буде "петрос". Але закон не передбачає "перейменування" назви на існуючу під різними приводами. Тому пропозиція перейменувати Дніпропетровськ на Дніпропетровськ суперечить закону.

Автор: foto-history.livejournal.com
 

Як відбувається процедура перейменування?

Згідно з законом, органи місцевого самоврядування до 21 листопада мали провести громадські слухання і надати клопотання до Верховної Ради з пропозиціями нових назв. На відміну від громадського обговорення, порядок проведення якого регулюється українським законодавством, стосовно громадських слухань у законодавстві немає єдиного нормативно-правового акту. Тому для проведення громадських слухань органи місцевого самоврядування мають керуватися відповідними статутами територіальних громад. Проблема в тому, що не всі міські, селищні і сільські ради мають ці статути. У таких випадках рішення про проведення громадських слухань приймає відповідна місцева рада, до порядку денного яких вноситься питання щодо перейменування та пропозиції нової назви населеного пункту. Відбуваються громадські слухання, складається протокол і варіант (-и) щодо нової назви подаються на розгляд місцевої ради. Вона приймає рішення щодо перейменування і з відповідним клопотанням звертається до Верховної Ради України.

До 21 листопада органи місцевого самоврядування мали подати пропозиції щодо перейменування до Верховної Ради України. Якщо до 21 листопада таких пропозицій від органів місцевого самоврядування не надійшло, то відповідне рішення про перейменування цих населених пунктів приймає Верховна Рада на підставі рекомендацій Українського інституту національної пам'яті. У зв'язку з цим УІНП ініціював створення експертної комісії, до складу якої увійдуть науковці НАН України, краєзнавці та представники громадськості. Відповідні звернення Інституту вже скеровано до Інституту історії України, до Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського, до Інституту української мови та Національної спілки краєзнавців України.

Експертна комісія до 21 грудня прийматиме пропозиції від органів місцевого самоврядування, які з тих чи інших причин не встигли подати до Верховної Ради відповідні звернення до 21 листопада. У зв'язку з тим, що проведення виборів дещо сповільнило декомунізацію, органи місцевого самоврядування до 21 грудня мають можливість звернутися до Верховної Ради України та УІНП з пропозиціями нових назв населених пунктів.

Скільки населених пунктів мають перейменувати?

Згідно з дослідженнями мають бути перейменовані 32 міста, понад 50 селищ міського типу. Загалом станом 24 листопада має бути перейменований 941 населений пункт. Вчора кілька таких населених пунктів ще додалося і не виключено, що цей список може змінюватися. До прикладу, до переліку на перейменування додали село Петрівку і село Улянівку Хорольського району Полтавської області. Ця Петрівка немає нічого спільного ні з апостолом Петром, ні з легендарним засновником села Петром (до 1922 року називалася Єнькова Каплиця). Насправді вона названа на честь "всеукраїнського старости" Григорія Петровського, – спочатку Петровське, а потім змінено на українську назву Петрівка. Тому органи місцевого самоврядування мають провести громадські слухання і сформувати свою пропозицію щодо нової назви села. Улянівка названа на честь Володимира Ілліча Леніна, справжнє прізвище якого Ульянов. Таких Улянівок, названих на честь Леніна чимало, а відсутність російського м'якого знаку у назвах ускладнювало пошук. Наприклад, у Хмельницькій області є дві Улянівки, Улянівка Друга і село Улянове, названі на честь Леніна. Вони підпадають під дію закону про декомунізацію і мають бути перейменовані.

А як прокоментуєте ситуацію у Харкові?

Там прийняли рішення перейменувати вулицю більшовика Іванова на честь вченого Харківського університету Іванова. Формально у цьому випадку закон не порушується, оскільки цей Іванов уже інша людина. Але якщо на табличках не буде ініціалів цього ученого і відповідного роз'яснення міської ради у рішенні про перейменування, тоді перейменування не вважатиметься таким. Також у Харкові проспект 50-річчя ВЛКСМ вирішили перейменувати на Ювілейний. Формально закон не порушується, але ми розуміємо, що це хитрощі. З іншого боку, коли пропонують перейменувати вулицю Дзержинського на вулицю Дзержинського, але з іншими ініціалами, таке рішення буде оскаржене. Більше того, представники громадськості – Харківської топонімічної групи вже заявили про можливе оскарження таких рішень міської ради. У випадку прийняття подібних рішень Інститут звертатиметься до Харківської міської ради з вимогами дотримуватися закону.

У чому причина, що процес подання заявок на зміну назв активізувався після другого туру виборів?

Справа у тому, що до 21 листопада відповідні рішення мали прийняти місцеві ради. У цьому випадку діяв принцип "колективної безвідповідальності". Рада – орган колегіальний і притягнути когось до відповідальності за неголосування декомунізаційних рішень складно. Після 21 листопада повноваження щодо перейменування і демонтажу переходять до міських, селищних і сільських голів. Це конкретні посадові особи, які несуть персональну відповідальність за дотримання чинного законодавства. Це є одним з головним чинників прискорення процесу декомунізації. До того ж вибори уже закінчилися, тому посилатися на зайнятість у виборчому процесі уже буде складно.

Автор: foto-history.livejournal.com
 

Хто складає список можливих нових назв?

Все це компетенція винятково органів місцевого самоврядування. Інститут лише дає роз'яснення, яка назва суперечить декомунізаційному закону. Щодо нової назви, то це вирішує територіальна громада на громадських обговореннях і на громадських слуханнях. Хоча органи місцевого самоврядування мають право звертатися Українського інституту національної пам'яті щодо рекомендацій стосовно нових назв. Інститут рекомендує лише вшанувати земляків, які загинули в АТО, увічнивши їх пам'ять у назвах вулиць, героїв Небесної Сотні, а також події, пов'язані з боротьбою за незалежність України. Конкретних прізвищ, на честь яких треба називати вулиці, Інститут не визначає.

Скільки ще триватиме процес загалом, коли остання дата?

На декомунізацію законом визначено рік - з 21 травня 2015 року до 21 травня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «"Дніпропетровськ неможливо перейменувати на Дніпропетровськ. Це суперечить закону"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути