субота, 18 серпня 2018 08:20

Дніпрогес підірвали зі згоди Сталіна

Дніпрогес підірвали зі згоди Сталіна
Від вибуху на Дніпрогесі утворилася пробоїна, через яку ринула вниз багатометрова хвиля. Фото: UaHistory

Працівники НКВС підірвали греблю Дніпрогесу 18 серпня 1941 року. Того дня через Хортицю через неї йшли та їхали колони біженців.

Погано озброєні радянські війська розпочали бій з переважаючими силами німців. По мосту через Дніпро німецькі танки прорвалися на Хортицю. Бійці радянської 274-ої дивізії продовжували бій. Близько 15:00 снаряд влучив в замінований міст Стрілецького, від детонації якого міст вибухнув. Радянські війська на острові опинилися в пастці, пише uahistory.com.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У сараях лежать щільно складені трупи розстріляних і напівспалених корів"

Від вибуху утворилася пробоїна, через яку ринула вниз багатометрова хвиля. Крики людей і тварин охопили Хортицю, але нікому було рятувати. Німецьке командування оцінювало свої втрати в 1,5 тис. осіб. Жертви серед червоноармійців та цивільного населення оцінюються цифрами від 20 до 120 тис. осіб.

Вибух на Дніпрогесі був підготовлений ще на початку серпня і схвалений Сталіним. Його готували начальник Відділу військово-інженерного управління штабу Південного фронту підполковник Олексій Петровський та представник Генерального штабу Червоної Армії Борис Єпов.

Альбом із світлинами щасливих дітей створили 1947 року у СРСР, щоб підняти дух народу в післявоєнний час. У ньому описали всі переваги батьківства, аби жінки хотіли народжувати.

Незважаючи на пропагандистський характер альбому, аж до середини 1960-х у СРСР постійно зростала кількість абортів: 1964 року їхня кількість сягала 5,5 млн.

Зараз ви читаєте новину «Дніпрогес підірвали зі згоди Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути