Ексклюзиви
середа, 20 листопада 2019 13:23

Для селян запровадили штрафи

Для селян запровадили штрафи
"Пильно охороняй соціалістичний урожай" пропагандистський плакат 1936-го Фото: artchive

Уряд УСРР ухвалив рішення про запровадження натуральних штрафів до сільських господарств 20 листопада 1932-го. Воно спричинило збільшення кількості жертв Голодомору.

"До колгоспів, що допустили розкрадання колгоспного хліба і злісно зривають план хлібозаготівель, застосувати натуральні штрафи порядком додаткового завдання з м'ясозаготівель розміром 15-місячної норми здавання даним колгоспом м'яса як усупільненої худоби, так і худоби колгоспників", - йшлося в рішенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали невідомі фото творців Голодомору

За 6 діб у пресі УСРР з'явився наказ наркома юстиції і генерального прокурора УСРР Василя Полякова, в якому було зазначено, що репресія - потужний засіб подолання класового спротиву хлібозаготівлям. До "класових ворогів, що зривали боротьбу за хліб" дозволили застосовувати будь-які заходи.

18 листопада 1932-го ЦК Компартії України видав постанову "Про заходи по посиленню хлібозаготівель". Документ вперше затвердив заходи, пов'язані із занесенням господарств на "чорні дошки".

Назва репресії походила від способу відзначення передових та відстаючих сільських господарств в період Голодомору 1932-33 років. Села чи колгоспи, які виконували "норми" заготівель заносили на "червону дошку", а ті, що не могли - на чорну.

Голодні села, які потрапляли у список опинялися в повній соціальній ізоляції, їх блокували спецзагони.

Зараз ви читаєте новину «Для селян запровадили штрафи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути