середа, 13 вересня 2017 23:14

Для 700-річного човна, знайденого на Волині, збудують музей

Для 700-річного човна, знайденого на Волині, збудують музей
Човну знайдениму на Волині біля 700 років Фото: hroniky.com

У райцентрі Маневичі на Волині провели зустріч "Врятуймо – знахідку тисячоліття". Музейники та громадські активісти зібралися у тимчасовому сховищі для 700-річного човна. Для нього запланували побудувати окреме музейне приміщення.

"Розроблена проектно-кошторисна документація про добудову приміщення до музею, яке коштує до півтора млн грн. Коли проект пройде експертизу, тоді можна буде виділяти гроші із бюджетів. Ми працюємо над тим, щоб відкрити благодійний рахунок, де кожен із жителів, благодійників, спонсорів зможе зробити свій внесок і так долучитися до збереження цієї знахідки. На проект чекає проходження державної експертизи, яка триває місяць, а то й два", - заявив начальник відділу культури райдержадміністрації Ігор Дерлюк, пише сайт Хроніки Любарта.

Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич розповів, що коли проводили процес консервування, побачили, що на човні утворилася плівка. Вона не дає далі проводити роботи. Її потрібно повністю змивати. Пам'ятку потрібно перевезти на стаціонерне місце, аби можна було продовжити консерваційні й реставраційні роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З дна озера витягнули підводний човен нацистів

Унікальний човен-довбанку знайшли біля села Старосілля. Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич розповів про цю подію та своє бачення майбутнього експонування човна у "Музеї одного експоната" селища.

"Цю унікальну знахідку, було виявлено, тому що в цьому році дуже посушливе літо. Коли рівень води у Стиру значно впав, місцеві рибалки майже на глибині 4 метрів побачили, що в руслі річки Стир, а саме в урочищі Гострий кут, між селами Старосілля та Копилля, в правому березі виглядав шматок, схожий на звичайну колоду", - розповідає Петро Хомич.

При детальному огляді було виявлено, що на прибережній смузі на глибині приблизно 4 метри виднілися контури човна - довбанки довжиною 12-13 метрів, товщина борту 7-8 сантиметрів, глибина самого човна до метра.

Зараз ви читаєте новину «Для 700-річного човна, знайденого на Волині, збудують музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути