вівторок, 07 липня 2020 15:29

Дізналися призначення валу Чингісхана

Дізналися призначення валу Чингісхана
Учені вперше нанесли на карту "Вал Чингісхана" Фото: cambridge.org

Учені встановили, що вал Чингісхана на півночі Китаю побудували не для захисту від монгольського хана і його армій. З його допомогою розширювали межі впливу на сусідні кочові племена.

Середньовічна лінія, яку вважали частиною Великої Китайської стіни, була побудована за монгольської династії Ляо або за династії Цзинь XII-XIII ст. Нещодавно її вперше вдалося повністю нанести на карту. Пролягала від північного Китаю до північно-східної Монголії та мала довжину 737 км, йдеться у дослідженні, опіблікованому в журналі Antiquity.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Китайська стіна в раритетних фотографіях початку ХХ століття

За відсутності писемних джерел, археологи минулого століття вважали, що будівництво валу здійснювали з метою протидії агресивним кочовим племенам. Новітні дослідження заперечують це.

"Аналіз стіни дозволяє припустити, що вона не призначалася для захисту від великих армій або набігів кочівників на осілі землі. Скоріше, вона була призначена для спостереження і контролю за пересуванням кочового населення і його стад", - зазначив провідний дослідник Гідеон Шелах-Лаві.

За словами вчених, стіна має численні допоміжні споруди, які чітко натякають на її функцію. Вона мала сприяти розширенню впливу імперії Кидань-Ляо (908-1125). Правителі прагнули підпорядкувати собі кочівників, які жили на північних територіях, тому побудували стіну вздовж основних шляхів.

Відкриття може сприяти переоцінці функцій безлічі інших "великих стін", розташованих по всьому світу.

Вал Чингісхана вперше був описаний у XVIII ст. історіографом Герхардом Мюллером. 1864 року розкопки одного з містечок споруди провів Петро Кропоткін. У 1930-х археолог Володимир Поносов визначив вал як прикордонний рубіж епохи киданів. Масштабне і всебічне вивчення об'єкта розпочалося з 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «Дізналися призначення валу Чингісхана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути