Ексклюзиви
вівторок, 16 березня 2021 13:49

Дізналися, кому належав скелет у важкодоступній печері

Учені розповіли, кому належали загадкові залишки, виявлені під час обстеження печери Ерротальде I в провінції Наварра на півночі Іспанії. Вони виявилися унікальними для Іспанії та важливими для всього Європейського континенту.

На скелет натрапила ще 2017 року група спелеологів. Він лежав за 200 м від входу в печеру. Дослідники припустили, що той, хто переніс сюди тіло, доклав величезних зусиль, адже печера важкодоступна, вузька і небезпечна. Придивившись до кісток, зауважили, що вони збереглися досить непогано, хоч і виглядали старими.Тоді ж на черепі помітили сліди насильницької смерті - круглий отвір від кулі чи округлого гострого предмета, інформує Ancient Origins.

Автор: Navarra.es
  Чоловік загинув 11,7 тис. років тому. Його залишки гарно збереглися
Чоловік загинув 11,7 тис. років тому. Його залишки гарно збереглися

Про відкриття спелеологи повідомили Управління культури, а звідти вже направили експертів. Ті зрозуміли, що перед ними лежить щось незвичайне. Скелет назвали "Людиною Лойзу", на визнання точної місцевості, ради Ентціоа-Лойзу, де розташована печера Ерротальде I.

Дослідження проводили протягом 3 років, здійснюючи експедиції до печери, щоб не пошкодити останків. У результаті їх датували 9700 роком до н.е. Скелет належав молодому чоловікові, якому на момент смерті було 17-21 років. За життя займався мисливством і збиральництвом та шукав прихистку в печерах у період довгих та холодних зим. Після смерті тіло чоловіка завернули в якийсь кожух, саме тому воно гарно збереглося. З часом кожух розклався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали поховання з людьми в незвичайних позах

Унікальність знахідки полягає в тому, що чоловік жив у період глобальних кліматичних змін, в епоху між плейстоценом і голоценом - час останнього міжльодовикового періоду. Також скелет виявився найдавнішим цілісним та майже неушкодженим знайденим у Північній Іспанії, а через це став також рідкісною знахідкою для всього Європейського континенту.

12 березня 2021 року залишки чоловіка вперше вилучили із землі та перевезли з печери до лабораторії, щоб продовжити дослідження. За словами вчених, відкриття скелета надає виняткову можливість дізнатися, як жили наші предки в часи найсуворіших та найшвидших змін клімату в історії.

За допомогою генетичних тестів спробують встановити, звідки походив чоловік, чим харчувався, якими захворюваннями страждав. Додали, що питання "його убили чи помер випадково?", "для чого його помістили в печеру?", "для чого ховали в кожусі?", "яким був його статус в общині?" назавжди залишаться без відповіді.

Раніше міжнародна група вчених вивчила скам'янілі залишки людини епохи пізнього палеоліту - 35 тис. - 8 тис. років тому - у печері в Південній Трансільванії, Румунія. Дослідники встановили, що вона померла насильницькою смертю.

Знайдений череп належав дорослій людині, яка жила 33 тис. років тому. Характерною ознакою знахідки є перелом правої кістки черепа. Фахівці провели низку експериментів та з'ясували, що в момент смерті людина отримала 2 травми: перелом основи черепа і втиснутий перелом на правій стороні голови. Людину вдарили битоподібним предметом декілька разів.

Знахідка продемонструвала, що період верхнього палеоліту був складним часом для ранньої людини. Вбивства, канібалізм і насильницька поведінка стали частиною людини вже тоді.

.

Зараз ви читаєте новину «Дізналися, кому належав скелет у важкодоступній печері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути