Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2013 17:53

Динозавра з відкушеним хвостом знайшли в Південній Африці

Динозавра з відкушеним хвостом знайшли в Південній Африці
Фото: AP Photo/Ruaridh Stewart

Науковці виявили в Південній Африці скелет великого рослинноядного динозавра, у якого відсутня частина хвоста. Швидше за все, динозавр зазнав атаки хижаків, але зумів вижити.

Про це йдеться в статті німецьких палеонтологів з Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана, опублікованій в журналі Journal of Vertebrate Paleontology.

Знахідка була зроблена в 2008 році у відкладеннях формації Елліот. Вона являє собою хребет, а також кістки тазу і задніх кінцівок великого рослинноядного динозавра. Поки вчені не встигли повністю очистити скелет від породи, але, судячи за наявними даними, він належав массоспонділам (Massospondylus), одному з перших представників групи Sauropodomorpha.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Іспанії виявили 4 нових види скам'янілих яєць динозавра

Массоспонділи жили на початку юрського періоду (200-190 мільйонів років тому) і обскубували листя, встаючи на задні ноги. Для массоспонділів були характерні довгі хвости, проте, як з'ясували вчені, саме ця частина тіла у знайденого динозавра була пошкоджена. Про це свідчить відсутність у нього майже половини хвостових хребців.

Всі хвостові хребці динозавра, аж до 23-го, мають нормальну будову, однак останні три з них деформовані і зрослися між собою. На думку дослідників, це пояснюється втратою частини хвоста, після якої рана заросла й тварина не загинула. Подібне явище часто спостерігається у крокодилів: в дикій природі вони періодично відкушують хвости один одному.

Швидше за все, на динозавра напали хижаки, але йому вдалося врятуватися. Згідно з розрахунками, після їхньої атаки хвіст динозавра став на третину коротшим (в нормі у массоспонділів має бути 45-50 хвостових хребців). До знахідки цього скелета у світі було відомо лише два динозаври з пошкодженими хвостами (пізньокрейдяний гадрозавр і майюнгазавр), але, на відміну від юрського массосподніла, хвіст у них постраждав не так сильно.

Зараз ви читаєте новину «Динозавра з відкушеним хвостом знайшли в Південній Африці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути