Ексклюзиви
середа, 15 травня 2013 16:28

Динозаври не були батьками-квочками

Автор: Фото: Wikimedia/Gerbil
  Яйця овіраптора
Яйця овіраптора

Дослідники з університетів Лінкольна і Джорджа Мейсона (США) представили в журналі Biology Letters статтю, в якій проаналізовано розмір кладок яєць динозаврів з підряду тероподів. Ці викопні тварини цікаві не лише тим, що включають в себе знаменитого тиранозавра, а й тим, що саме вони дали початок сучасним птахам.

оскільки пряме спостереження за вимерлими тваринами є неможливим, науковці розглянули скам'янілі кладки яєць і зіставили ці дані з даними про те, які кладки залишають сучасні птахи. Подібні дослідження вже проводилися і привели до виявлення кореляції між розміром кладки і типом батьківської поведінки: у 2009 році інша група представила на сторінках Science висновок на користь насиджування яєць динозаврів батьками замість матерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На пляжі під Одесою виявили труп невідомого "динозавра"

Однак нова інформація поставила минулий висновок під сумнів. З'ясувалося, що більш надійна кореляція батьківської поведінки утворилася не з розміром кладки, а зі зрілістю пташенят, що вилупилися. Ті види, потомство яких відразу здатне самостійно переміщуватися і харчуватися, частіше використовують батьківську працю при висиджуванні, тож висновок про батьків-квочок у тиранозаврів є дещо передчасним.

Автори дослідження дали короткий коментар порталу Phys.org, в якому вони вказали на те, що прямо переносити дані про істот, які нині живуть, на динозаврів не можна. Але в той же час, за словами Марчелло Руті з університету Лінкольна, іноді подібні зіставлення "дозволяють переглянути сформовану думку про біологію та поведінці давно вимерлих видів". З формальної точки зору птахи і є динозаври: з усієї безлічі тероподів вижили тільки ті, хто покрився пір'ям і перетворив передні кінцівки на крила.

У птахів, як випливає з зібраних вченими даних, близько 50% видів використовує висиджування самками, а татусі виступають у ролі квочки всього у двох відсотків - решта види поєднують материнську і батьківську турботу про пташенят, які ще не вилупилися.

Зараз ви читаєте новину «Динозаври не були батьками-квочками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути