Ексклюзиви
пʼятниця, 24 травня 2013 12:45

Аллозаври роздовбували своїх жертв так само, як соколи

Автор: Фото: skybox.org.ua
  Аллозаври панували наприкінці юрського періоду
Аллозаври панували наприкінці юрського періоду

Аллозаври обробляли жертву так само, як соколи, з'ясували вчені. Цілком можливо, що подібний похід до оброблення жертви допоміг аллозавра стати найпоширенішим хижаком Америки кінця Юрського періоду.

Хижі динозаври-аллозаври відривали шматки м'яса від тіла своєї жертви, різко смикаючи голову назад, як це роблять сучасні соколи та інші хижі птахи, а не обертаючи її по сторонах, немов крокодил, що стало досить несподіваним відкриттям, заявляють палеонтологи в статті в журналі Palaeontologia Electronica.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи згадуються в Біблії динозаври?

"Схоже на те, що ми не можемо підганяти "застільні манери" всіх динозаврів під одну гребінку. Багато хто вважав, що аллозаври є зменшеною копією і прообразом тиранозаврів, проте наші розрахунки показали, що вони були зовсім різними хижаками", - заявив Ерік Снайвлі (Eric Snively ) з університету Огайо в Міннеаполісі (США).

Снайвлі і його колеги дійшли такого висновку, "освітивши" череп знаменитого аллозавра на кличку Великий Ел за допомогою тривимірного сканера і відновивши структуру м'язів його шиї і щелеп. Для цього вчені проаналізували не тільки будову кісток динозавра, але і його сучасних родичів - хижих птахів і крокодилів. Це дозволило їм знайти місця кріплення м'язів на черепі рептилії і відновити їхні розміри і функцію.

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 

До подиву палеонтологів, один з ключових м'язів шиї, так звана длиннейшая м'яз, з'єднувалася з черепом рептилії не по боках, як у тираннозавра, а біля основи черепа. За словами вчених, ця особливість позбавляла аллозавра можливості відкушувати великі шматки м'яса від тіла жертви, обертаючи головою, як крокодил. З іншого боку, вона дозволяла йому хапати жертву і різко смикати голову назад, відриваючи невеликі смуги м'яса, як це роблять сучасні соколи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На честь Обами назвали вимерлу ящірку

Подібний підхід до оброблення жертви має кілька переваг, незважаючи на низьку швидкість "нарізки" м'яса. На відміну від тиранозаврів, череп аллозавра був легким і менш схильним до інерції, що дозволяло ящурові наносити серії швидких ударів по тілу жертви, миттєво змінюючи положення голови. Цілком можливо, що ці пристосування допомогли Великому Елу і його побратимам стати найпоширенішим хижаком Америки кінця Юрського періоду.

Зараз ви читаєте новину «Аллозаври роздовбували своїх жертв так само, як соколи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути