пʼятниця, 13 травня 2016 18:15

Діти бронзового століття були вмілими гончарами - археологи

Діти бронзового століття були вмілими гончарами - археологи

Дослідниця зі Швеції звернула увагу на те, які навички були потрібні для вироблення знайдених археологами судин бронзового століття.

Вивчивши відбитки пальців на посуді, вона прийшла до висновку, що діти, які виготовили ці судини, майстерно впорювалися з керамікою. Про це повідомляє Heritage Daily.

"Я виявила, що виготовлення навіть найпростіших судин, які є в кожному будинку, вимагає приголомшливих навичок, - розповідає Катаріна Ботвід, доктор археології з Лундського університету. - В археології вчених зазвичай цікавить, коли був виготовлений посуд та його форма. Не надавалась увага тому, як посуд був зроблений, скільки часу це зайняло і яких навичок вимагало".

"Ремісничий" метод, застосований Ботвід, дозволив поглянути на археологічні знахідки з нового боку: вивчити матеріали, навички та інструменти, що використовувалися для виготовлення предмета.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австралійські вчені знайшли найдавнішу сокиру в світі

"Я можу оцінити майстерність ремісника і я знаю, скільки часу потрібно, щоб цьому навчитися, - продовжує Ботвід, - Наприклад, ви можете бачити по відбитках пальців на посуді, що діти були вмілими гончарами". За словами вченої, потрібно приблизно три роки, щоб досягти такого рівня майстерності.

Як повідомлялося раніше, дослідники з'ясували, що причиною смерті безлічі британських моряків в XVIII столітті міг стати свинець, який накопичувався в ромі при перегонці через свинцеві труби.

Зараз ви читаєте новину «Діти бронзового століття були вмілими гончарами - археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути