вівторок, 19 липня 2016 18:45

Десталінізація сталася раніше, аніж прийнято вважати

Десталінізація сталася раніше, аніж прийнято вважати
Лаврентія Берія

Післявоєнна "відлига" в СРСР нерозривно пов'язана з Микитою Хрущовим і його відомою доповіддю.

Насправді Хрущов тільки повторив ідеї одного зі своїх колишніх партійних колег. Десталінізація, розрив з культом особи і припинення чисток – всі ці зміни придумав і почав втілювати в життя Лаврентій Берія. Повідомяє Ciekowostki Historyczne.

Відразу після смерті Сталіна ( 5 березня 1953 року) саме Лаврентій Берія, котрий очолював під час війни в НКВС, був найсерйознішим кандидатом на місце колишнього вождя.

Берія брав на посади у Міністерство внутрішніх справ колишніх співробітників, заарештованих в 40-ті та 50-ті роки та масово почав випускати колишніх ув'язнених.

Берія впровадив низку заходів з обмеження культу лідерів. Наприклад, з його ініціативи перестали демонструвати портрети лідерів під час урочистостей. Колеги з партії звинувачували його пізніше в тому , що він хотів засудити ім'я Сталіна.

Сталін намагався викорінити будь-які відхилення від російкостi. Між тим, Берія хотів повернутися до ленінської моделі, згідно з якою окремі національності мали право голосу. Берія намагався також відокремити керівництво партією від державного.

У свою чергу, знаменитий "великий терор" був справою рук не стільки Берії, як його попередників: Ягоди та Єжова. За всім стояв Сталін, без згоди якого не відбувалися великі злочини.

Моральність Берії нічим не відрізнялася від його партійних колег. Відрізнявся його інтелектуальний рівень: він був набагато хитріший та розважливий від решти радянської верхiвки. Берія прагнув десталінізації не по доброті душевній, а в результаті холодного розрахунку. Він знав, що терор у довгостроковій перспективі цілком винищить країну. Розуміючи шанс у закріпленні на посаді, він вважав за краще правити реальною державою, а не розколотою імперією з слабкою економікою.

26 червня 1953 року Берія був арештований, а незабаром після цього був убитий. Маленков і Хрущов скаржилися йому за його відхід від учення Сталіна. Незабаром після цього Хрущов позбувся також Маленкова, прийняв постулати Берії і виступив проти сталінізму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як торпеди з віскі долітали до США

Зараз ви читаєте новину «Десталінізація сталася раніше, аніж прийнято вважати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути