Ексклюзиви
субота, 08 квітня 2023 11:48

Депортували 6 тис. членів релігійних громад

Депортували 6 тис. членів релігійних громад
Депортовані Свідки Єгови на роботах у Сибіру Фото: uinp.gov.ua

8 квітня 1951 року почався 2-й етап операції "Північ". Силами МГБ СРСР із Західної України у віддалені райони СРСР депортували тисячі Свідків Єгови та членів їхніх родин.

Свідків Єгови радянський режим почав переслідувати після Другої світової війни. В Україні й інших сусідніх країнах вони з'явилися в міжвоєнний період. Це були переважно емігранти, які повернулися на батьківщину з США та до 1931 року називали себе "Дослідниками Біблії". Опинившись у СРСР, вони відмовлялися вступати до компартії, служити в Червоній армії, поширювати ідеї комунізму в проповідях. Тоді їм "запропонували" відмовитися від віри чи постраждати за неї. Більшість обирали друге, що йшло врозріз із концепцією "радянської людини".

Виселення ініціював у травні 1950 року міністр державної безпеки СРСР Віктор Абакумов. Його план схвалив Йосип Сталін. Спочатку до Іркутської та Томської областей депортували Свідків Єгови з Молдови, Білорусі та країн Балтії. 8 квітня взялися за українських. За успішне проведення операція відповідав Перший секретар ЦК КП(б)У Леонід Мельников.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль почав втілювати плани щодо Балтійських країн

Виселення Свідків Єгови було тотожним аналогічним насильницьким переселенням. Озброєнні загони МГБ стукали у двері людей вночі чи під ранок. Наказували взяти необхідні речі, а решту майна відбирали на користь держави та передавали колгоспам. Людей саджали в телячі вагони з пічкою та везли до Сибіру. Після прибуття змушували підписати документ, що приїхали сюди навічно, а потім селили в бараках.

Переважна більшість мала працювати на лісоповалах і каменоломнях, дехто помирав. За втечу зі спецпоселень загрожувало 20 років каторжних робіт.

Дослідник Костянтин Бережко вказував цифру виселених - 9793 особи. Із них з України виселили 6308 людей, із Молдови – 2617, з Білорусі – 394, Естонії – 270, Литви – 151, Латвії – 53.

Повертатися додому їм дозволили 1965-го, але відібране майно не повертали.

Щороку 1 та 8 квітня вшановують пам'ять депортованих Свідків Єгови.

20 квітня 2017 року Верховний суд РФ заборонив діяльність Свідків Єгови на території Росії. Вердикт винесли за позовом російського Мін'юсту. Суд погодився, що діяльність "Управлінського центру Свідків Єгови" в Росії можна розцінити як екстремістську.

Судове рішення передбачало негайну ліквідацію усіх 395 відділень організації в РФ. Їхнє майно конфіскували на користь держави.

Мін'юст звинуватив Свідків Єгови у відмові від переливання крові. Відомство було також переконане, що діяльність організації загрожує захисту прав та інтересів суспільства і громадської безпеки.

Юристи Свідків Єгови заперечували всі претензії.

Зараз ви читаєте новину «Депортували 6 тис. членів релігійних громад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути