Ексклюзиви
понеділок, 18 вересня 2017 23:14

Давні ірландці розрубували тіла покійників перед спаленням

Давні ірландці розрубували тіла покійників перед спаленням
Давні ірландці розрубувалі тіла покійніків перед спаленням Фото: wikipedia.org

На території сучасної Ірландії 5,5-5 тис. років тому люди проводили ритуал, який умовно можна назвати "деконструкцією тіла" покійного перед похованням. Його рубали на шматки, а потім спалювали.

"Нам вдалося знайти на кістках сліди кам'яних інструментів в великих суглобах, на кшталт плеча, стегна, гомілки, а також на сухожиллях", - заявив професор анатомії Джонні Гербер.

Ірландські вчені вважають, що таким чином зміцнювали зв'язки громади з душею покійника. Вони провели аналіз кісткової тканини, яку вдалося знайти ще на початку XX століття у найбільшому кургані епохи неоліту. Останки довгий час вважалися загубленими, поки їх не вдалося виявити знову в архіві Кембриджського університету, пише grifonsoft.ru.

"Спроби встановити причини, за якими древні громади перед спаленням розчленовували тіла, була однією з ключових інтриг всього нашого дослідження. У суспільствах минулого родовід мала значно більше спільного з параметрами групової ідентичності. Це, схоже мало реальне значення в Ірландії епохи неоліту ", - заявив Сем Мур, один з головних дослідників даного питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яму з черепами оборонців Чигирина розкопали на городі

Він додав, що після першого аналізу, було вирішено провести другий, на цей раз більш докладний, аналіз. Це допомогло розкрити високий рівень складності і різноманітності похоронних обрядів. Такі ритуали, як упевнені експерти, грали в життя давньої громади особливу роль, адже дозволяли підтримувати духовний зв'язок з предками.

9 тіл дітей, принесених у жертву виявили у місті народу майя Сайбала в Гватемалі. П'ятьох дітей поховали в одному місці. Чотири з них були немовлятами, а один мав 4-5 років.

Чотири трупа закопали по сторонах світу. Цих дітей закопали разом із обсидіановими стрижнями. Вони вказували на центр. Майя наділяли цей матеріал надприродними якостями.

Зараз ви читаєте новину «Давні ірландці розрубували тіла покійників перед спаленням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути