вівторок, 02 липня 2013 10:37

Квіти в могилу клали ще 14 тис. років тому

Автор: Фото: livescience.com
  Реконструкція виявленого поховання
Реконструкція виявленого поховання

Люди клали квіти в могилу майже 14 тис. років тому. Такого висновку прийшли вчені, які виявили відбитки стебел і пелюсток квітів в стародавньому похованні, розкопаному на території Ізраїлю. Дослідники встановили, що серед покладених в могилу квітів були м'ята і шавлія, повідомляє Live Science.

За словами археолога Дані Надель з університету Хайфи, це найдавніший доказ існування подібної практики. Однак яке значення мав для давніх людей цей ритуал, залишається таємницею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саркофаг і ванну царя Ірода виставили на огляд в Єрусалимі

Могили, що представляють собою перші в світі справжні поховання, були виявлені науковцями ще півстоліття тому в печері Ракефет, розташованій в районі гірської гряди Кармель на північному заході Ізраїлю. Знайдені поховання належали Натуфійській культурі, яка існувала 15 тис. - 12 тис. років тому. Під час розкопок у цьому місці було виявлено сотні могил з останками людей. В одній з них археологи знайшли скелет жінки-шамана.

Група Дані Надель приступила до дослідження в печері Ракефет в 2004 році. Відтоді були виявлені 29 поховань, в яких знайдено відбитки стебел і квіток. Зробивши аналіз, археологи дійшли висновку, що квіти були покладені в могилу перед тим, як туди опустили тіла померлих. Згідно з результатами дослідження, люди були поховані 13,7 тис. - 11,7 тис. років тому.

Автор: Фото: livescience.com
 

Зараз ви читаєте новину «Квіти в могилу клали ще 14 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути