середа, 10 лютого 2021 17:01

Чорні археологи в Україні: все, що треба знати кожному

У Львівській області чоловік за допомогою металодетектора знайшов фрагмент чавунного барельєфа із зображення дворянина та його васалів.

"Імовірно, це барельєф із зображенням присяги галицьких бояр польському королю Казимиру ІІІ Загарбнику 1347 року", – написав у Facebook доктор історичних наук Тарас Чухліб і запропонував передати знахідку в музей.

Такі випадки стаються все частіше. Багато цінних речей, знайдених на території України, з'являються на інтернет-аукціонах.

Gazeta.ua з'ясувла, що офіційно в Україні розкопки можуть проводити наукові працівники з досвідом проведення археологічних робіт. Вони зобов'язані застосовувати наукові методики. Результати їхньої роботи мають бути повноцінним джерелом культурної спадщини. Знахідки археологи зобов'язані передати до музейного фонду.

Також розкопки проводять перед будівництвом або прокладанням доріг. Закон зобов'язує забудовників запрошувати дослідників.

Хто такі чорні археологи

Чорними археологами або копачами називають людей, які проводять розкопки без дозволу.

Здавна існували люди, які намагались шукати скарби. З XIX століття копачі завдали великих збитків для української науки. Вони розкопували кургани та переплавляли золоті прикраси скіфів. Таким чином нищили дорогоцінні артефакти та отримували дешеве золото поганої якості.

У сучасному світі появу чорних археологів спричинили приватні колекціонери. Вони цікавляться не лише дорогоцінними скарбами, а й простими доісторичними предметами. За такі знахідки готові платити великі гроші.

Хто має право придбати металошукач

В Україні купувати металошукачі дозволено всім. Використовувати їх заборонено в місцях, де розкопки можуть пошкодити культурний шар та у місцях стародавніх і історичних битв.

Продаються за ціною від 2 до 200 тис. грн. Вони розрізняються за чутливістю, здатністю розпізнавати знахідки та іншими показниками.

Автор: pexels.com
  У багатьох країнах заборонено купувати металошукачі чи для них потрібен дозвіл. В Україні може придбати будь-хто.
У багатьох країнах заборонено купувати металошукачі чи для них потрібен дозвіл. В Україні може придбати будь-хто.

Чи може держава повернути знахідки

Офіційні органи не мають можливості впливати на форуми чи аукціони чорних археологів. Але часом вдається передати музеям знахідки.

Бідон з документами УПА виявили у Тернопільській області 2 копачі. Хотіли продати в Черкасах. Тоді СБУ вдалось виявити чорних археологів. Їх переконали добровільно передати знахідку державі. Документи відправили на реставрацію.

2015 року на Львівщині копачі знайшли давній меч. Його нелегально продали в Росію. 2016-го через естонський кордон зброю спробували вивезти на вантажівці в Європейський Союз. Естонські митники виявили контрабанду. Україна заявила, що меч знайшли на її території. Це вдалось довести і зброю віддали. Зараз меч знаходиться у історико-краєзнавчому музеї міста Винники у Львівській області.

На інтернет-аукціоні 2018 року продали срібний ріг скіфської доби. Його знайшли чорні археологи на Вінниччині. Ні імені покупця, ні того, хто знайшов і продав раритет, дізнатися не вдалося.

Автор: ТСН
  У квітні 2018 року пограбували городище ХІІ століття на Київщині. Невідомі викопали кілька великих ям
У квітні 2018 року пограбували городище ХІІ століття на Київщині. Невідомі викопали кілька великих ям

Чи карають за таку діяльність

Чорні археологи руйнують історичні пам'ятки та не дають можливості науковцям вивчати знахідки. Під час своєї діяльності вони нічого не документують та часто нищать те, що їм не цікаво. Копачі виправдовуються, що прагнуть допомогти археологам. Але своїми діями роблять більше шкоди, ніж користі.

"Артефакт, який вилучається чи то з культурної верстви, чи навіть з верхнього орного шару або й поверхні пам'ятки без конкретної прив'язки суттєво втрачає свою наукову цінність. В археологів навіть є така приказка "не стільки важливо, що ти знайшов, скільки – де ти це знайшов". Коли псевдодослідженнями займаються скарбошукачі, вони не цікавляться контекстом знахідки, а навпаки – розділяють ці два поняття. Згрубша кажучи, відлучаючи ту ж фібулу, кільце, вістря стріли тощо з ґрунту, вони знищують інформацію про те, де вона конкретно локалізована, до якого об'єкту могла відноситися, як це корелюється з іншими комплексами того чи іншого поселення, поховання, які висновки на основі цього можна було б зробити", - вважає директор з наукової роботи історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" Андрій Филипчук.

Самі науковці скаржаться, що закон проти чорних археологів не діє.

"Є закон "Про охорону пам'яток", але він просто не діє! Тому в Україні не дивина, коли пам'ятки, які знаходяться на земельних ділянках, можна таранити бульдозером, а жалітися до суду – немає сенсу. Це системна проблема, на жаль", - сказав кандидат історичних наук Андрій Петраускас.

Автор: vinnitsaok.com.ua
  Чорні археологи виставили на аукціон артефакти з курганів Вінницької області. Повернути знахідки державі не вдалося
Чорні археологи виставили на аукціон артефакти з курганів Вінницької області. Повернути знахідки державі не вдалося

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні "чорні археологи" пограбували близько десяти стародавніх курганів

Яка процедура передачі знахідок державі?

Цивільний кодекс України називає скарбом закопані у землі чи приховані іншим способом гроші, валютні цінності, інші цінні речі, власник яких невідомий або втратив на них право власності. Якщо ви знайшли сучасні гроші невідомого власника, то вони стають вашими.

Але якщо скарб має культурну цінність, то він стає власністю держави. До цінностей належать предмети мистецтва, історичні артефакти. Особливу культурну цінність предметів визначають в кожному конкретному випадку на підставі експертного висновку.

Громадянин має право на винагороду у розмірі до 20% від вартості скарбу, якщо він негайно повідомив Національну поліцію або орган місцевого самоврядування. При цьому у законодавстві не вказали, хто саме має платити винагороду.

Приховування знайденого скарбу загрожує штрафом у 1170-2550 грн, громадськими роботами чи арештом до 6 місяців.

Біля села Скоблеве Казанківського району Миколаївської області незаконно розрили бульдозером царський скіфський курган. Він є в реєстрі й охороняється державою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорні археологи порозкидали на цвинтарі людські кістки

Чи є чорні археологи у інших країнах

У Великій Британії потрібно отримати дозвіл на металошукач. Тоді можна долучитися до групи археологів-любителів та проводити розкопки за межами археологічних пам'яток.

У Болгарії дозволено купувати металошукачі, але заборонено користуватись ними аматорам.

Російське законодавство незаконне вилучення археологічних знахідок карає штрафом у 500 тис. руб. - 187 391 грн. За розкопки на археологічних пам'ятках можна отримати до 6 років в'язниці.

У Білорусі будь-які нелегальні розкопки заборонені.

У країнах Південної Америки чорних археологів називають "уакерос" - грабіжники могил. Вони знищують пам'ятки давніх цивілізацій континенту.

Автор: Miguel Vera
  "Зупиніть уакерос!" - плакат з музею Брюнінга у Перу проти чорних археологів
"Зупиніть уакерос!" - плакат з музею Брюнінга у Перу проти чорних археологів

Чи були спроби узаконити справу копачів в Україні

За Віктора Януковича хотіли прийняти закон, який легалізував би приватні археологічні колекції.

Планували контролювати копачів та видавати ліцензії. Для артефактів влаштовувати державні аукціони. Але закон не прийняли.

Невідомі намагались пограбувати курган у селі Новоселівка біля Дніпра. Археологи знайшли там свіжі сліди незаконних розкопок. Під час експедиції виявили вузький глибокий вертикальний лаз і горизонтальні проходи всередині кургану заввишки 4,5 м.

Зараз ви читаєте новину «Чорні археологи в Україні: все, що треба знати кожному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути