середа, 04 жовтня 2017 23:13

Чому Каталонія хоче відділитися - 10 історичних причин

Чому Каталонія хоче відділитися - 10 історичних причин
Каталонія сформувалася у 9 ст. Фото: CC by SA 3.0

Каталонія намагається відділитися від королівства Іспанії.

Ancient origins зібрало історичні передумови такого рішення.

1. Каталонцям вдалось зберегти власну мову. Нею зараз говорять 9 млн людей. Вона не є іспанським діалектом. Розвинулася з вульгарної латини, якою розмовляли римські колонізатори Таррагони.

2. Каталонія має давню історію. Її культурна ідентичність виникла у ранньому середньовіччі. Перші округи Каталонії були створені у 8-му столітті. Король Карл Великий намагався створити буферну зону між його імперією та мусульманською Іспанією.

3. Основою суверенної Каталонії сформування в 9 столітті. Засновником Каталонії називають Гуфіре ель Піллос об'єднав кілька каталонських округів і став першим незалежним графом Каталонії.

4. Каталонія була потужним регіоном і великою морською державою. Графство Барселони досягло найвищого розвитку в 11 столітті. Воно об'єдналося з королівством Арагон.

5. Каталонія має парламент з 12-го століття. Корта Каталанс існував до 18 століття. Каталонія зберігала свої права в судочинстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада Каталонії оголосила результати референдуму про незалежність

6. Каталонія повстала проти іспанського короля Філіпа IV. У 15 столітті Каталонія втратила автономію, коли король Фердинанд Арагонський і королева Ізабелла Кастильська одружилися, заклавши основи Королівства Іспанії. Проте під час правління короля Філіпа IV каталонські селяни були змушені йти в армію, яка билася проти французького короля,. Вони повстали та оголосили республіку під протекторатом Франції. В 1714 році Каталонську незалежність скасували. Каталонія перейшла під владу Мадрида. Адміністративне використання каталонської мови було заборонено.

7. Каталонія отримала коротку незалежність в часи Наполеона. Під час наполеонівських воєн іспанські та французькі воювали один з одним. У 1810 році Наполеон оголосив Каталонію незалежною республікою під своєю опікою. Але у 1812 році він приєднав Каталонію до Франції. Коли в 1814 році французи були розбиті, Кататалонію приєднали до Іспанії.

8. У 19 столітті Каталонія зазнала культурного ренесансу. Був потужний рух по відродженню каталонської культури, традицій та мови, які перетворилися на кампанію за політичну автономію та сепаратизм.

9. У 20 столітті Каталонія досягла широкої автономії. На початку 20 століття Каталонія відновила свою єдину адміністративну систему та певний рівень саморегулювання. У 1931 р. На виборах виграв Франческ Макія, який проголосив недовговічну Республіку Каталонія. Через три дні він погодився на створення автономного уряду для Каталонії з новоствореною Іспанською Республікою.

10. У 1936 році був в Іспанії стався військовий переворот, спрямований на повалення республіки, що спричинило іспанську громадянську війну. У 1938-9 роках сили генерала Франсиско Франко завоювали Каталонію. Голову каталонського уряду розстріляли. У часи правління Франко відбувалося широке придушення каталонської автономії, мови та культури. Тисячі каталонських активістів були страчені чи вигнані, а каталонська мова була заборонена у всіх державних секторах. Це придушення підігріло прагнення Каталонії до незалежності.

Протягом кількох найближчих днів Каталонія має намір проголосити незалежність від Іспанії. Про це заявив глава каталонського женералітету Карлес Пучдемон. У відповідь на запитання про те, що він зробить, якщо в ситуацію втрутиться влада Іспанії, Пучдемон сказав, що це стало б "помилкою, яка б усе поміняла".

Зараз ви читаєте новину «Чому Каталонія хоче відділитися - 10 історичних причин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути