вівторок, 31 липня 2018 09:23

Чому 31 липня українці ходили до лазні

Чому 31 липня українці ходили до лазні
Сьогодні селяни закінчують жнива. Фото: korali.info

Християни 31 липня вшановують пам'ять святого Омеляна.

Він постраждав у часи гонінь на християн імператора Юліана Відступника в IV ст. Правитель розіслав указ, згідно з яким всі християни повинні бути покарані. У цей час Омелян проживав у місті Доростолі біля Дунаю. Указ зачитали на міській площі, і Омелян, обурений рішенням імператора, відправився на капище, де поклонялися язичницьким богам, розбив ідолів і перекинув вівтарі. Язичники після цього напали на селянина, що проходив повз. Омелян зізнався у скоєному і невинну людину відпустили. Самого Омеляна довго били, а потім засудили до спалення. За легендою, вогонь вразив язичників, які прийшли на страту. Після того, як вогонь згас, Омелян ліг на вугілля та помер.

Українці цього дня згадують Іоана Багатостраждального. Преподобний Іоанн, інок Києво-Печерської лаври, жив у XII ст. Багатостраждальним його назвали за те, що він довго і болісно боровся з пристрастями. Монах кілька років провів у темній вогкій печері, носив на собі важкі ланцюги, закопувався по груди в землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Самсона Странноприїмця можна дізнатися про погоду до кінця літа

Селяни 31 липня закінчували жнива. Вони викладали серпи у формі кола на полі, запрошували священика, щоб той відслужив молебень і освятив інвентар. Потім серпи несли додому і зберігали до наступного року. Після жнив люди ходили до лазні. У цей день прийнято було паритися з віниками, зробленими з житньої соломи, трав і польових квітів. У народі вірили, що так можна позбутися втоми, що накопичилася під час жнив. До лазні входили з поклоном, бо боялися образити банного духа.

У народі помічали, що дні стали коротшими, а ночами було прохолодно. Починали готувати заготовки та консервації.

Вважали, якщо день був спекотним, то грудень буде холодним. Якщо листя берези до 31 липня жовтіє, починаючи з верхівки, - осінь буде ранньою. Ялинові шишки знаходяться тільки на верхівках дерев - ознака того, що морози будуть нескоро, не раніше січня.

У вівторок, 31 липня, в Україні очікується тепла погода, повідомляє Укргідрометцентр. Кількість злив і гроз зменшиться в порівнянні з минулим тижнем.

Зараз ви читаєте новину «Чому 31 липня українці ходили до лазні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути