пʼятниця, 06 листопада 2020 14:22

Чоловік дорогою на роботу знайшов на полі давню сокиру
3

Давню сокиру передали в музей
Фото: facebook.com/nmiu.museum
Давню сокиру передали в музей
Давню сокиру передали в музей

Ольга та Наталя Кобець з Васильківського районі Київської обл. передали до Національного музею історії України давню металеву сокиру.

Їхній батько знайшов артефакт дорогою на роботу. Це рідкісна сокира доби ранньої бронзи, виготовлена на початку ІІІ тисячоліття до нашої ери, повідомляє Національний музей історії України.

"Знайшли цю річ випадково. Тато вранці йшов на роботу. В нас поруч із домом поле. Нещодавно його глибоко зорали. Спочатку тато подумав, що побачив бляшанку. Дістав із землі, а це - сокира. Тато показав її мені. Дивлюсь, це - не передати словами. В нас були варіанти, що річ або з міді, або із бронзи. Скинула фотографії в інстаграм-групу "Археологія України". Відповіли, що це сокира із бронзи, якій може бути п'ять тисяч років, і запропонували передати її до музею", - розповіла Ольга Кобець.

Сестри вирішили привезти артефакт до НМІУ.

"Ольга працює медсестрою, Наталя вчиться в медичному коледжі. Їхній батько Олександр, який цікавиться історією та археологією, привчив до цього й доньок", - повідомляють у музеї.

"Я перечитала купу книжок про Єгипет, Грецію, скіфів, майя. Знала, що цю річ можна продати. Але навіщо їй гуляти по чорних ринках, якщо можна передати до музею?" - сказала Ольга Кобець.

Завідувач сектору науково-дослідного відділу збереження фондів Сергій Діденко назвав річ рідкісною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вінниці випадково знайшли зуб мамонта

"Для науки важливим є те, що ми знаємо точне місце знахідки предмета. Можемо локалізувати, доповнити типологічні мапи розповсюдження таких сокир у світі", - сказав він.

Такі сокири відливали у глиняних ливарних формах. Давні майстри надали лезу напівкруглої форми з ледь загнутими кінчиками. Прикрасили сокиру орнаментом.

У Невицькому замку на Закарпатті археологи та волонтери виявили невідомий раніше підвал та десятки артефактів. Зазвичай у таких приміщеннях зберігали харчі та вино.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік дорогою на роботу знайшов на полі давню сокиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути