понеділок, 18 березня 2013 10:52

Чому Нефертіті завжди малюють у профіль?

Автор: Фото: politicon1.at.ua
 

У масовій культурі дружина давньоєгипетського фараона Ехнатона на ім'я Нефертіті відома за зображенням в профіль, нанесеним на монети, барельєфи, малюнки на папірусах тощо. Однак,виявлені  також її фігурки і абсолютно унікальний бюст, знайдений в 1912 році в майстерні давньоєгипетського скульптора Тутмоса німецьким археологом Людвігом Борхардтом, став відтоді одним з основних символів вишуканості й краси культури того часу.

Однак бюст і фігурки - це все-таки не малюнок. Тому подібне твердження має право на існування. Однак, чому ж саме профіль? Здається, що справа тут у довершених пропорціях обличчя цариці, які античним художникам було найлегше передати, зобразивши саме ідеальний її профіль - лоб, ніс, губи, підборіддя.

Деякі математики у цих зображеннях вбачають навіть певні математично досконалі пропорції, які включають в себе не тільки обличчя, але і шию цариці, її характерний головний убір - високу синю перуку, обвиту золотими стрічками і укріплений на чолі урей - зображення богині-кобри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували єгипетський трактат на захист ритуального сексу

Гордий профіль цариці став непорушним символом жіночої краси на всі часи. Цариця й справді була казково гарна собою - її нарекли "Досконалою", "Найпрекраснішою з красунь Атона", а її образк прикрашав храми по всій країні.

Французькі археологи змогли відновити істинну зовнішність єгипетської правительки: вольове підборіддя, чорні брови, витончено зігнуті, повні губи. Фігура цариці була мініатюрною і тендітною, але прекрасно складеною. Вона носила дорогий, вишуканий одяг, найчастіше прозорі білі сукні з найтоншого полотна.

Згідно з розшифрованими ієрогліфами, сяюча краса Нефертіті поширювалася також і на її душу. Вона була оспівана як улюблениця Сонця, ніжна красуня, що вміла умиротворити всіх своїм милосердям, вселити до себе божественне повагу. Нефертіті іменували "заспокійливою землю і небо солодким голосом і добротою", "володаркою приємностей".

Цариця прожила щасливе життя, народивши чоловікові шість дочок. Померла вона у Фівах, доживши за тодішніми уявленнями до глибокої старості - до 40 років.

Зараз ви читаєте новину «Чому Нефертіті завжди малюють у профіль?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути