вівторок, 05 лютого 2013 15:56

Бюст Нефертіті встановив еталон краси

Бюст Нефертіті встановив еталон краси
Фото: dw.de

Відомий бюст цариці Нефертіті в давнину, як і зараз, був еталоном краси, вважає Фредеріка Зейфрід, директор Берлінського Нового музею, де перебуває відома скульптура.

"Образ Нефертіт зачаровує людство вже ціле століття. Він став свого роду ідеалом краси. Ми знаємо й інші її зображення, також дуже красиві скульптури і фрески, які відносяться до пізнього періоду Амарни. Але ніщо не приковує до себе увагу так, як її бюст. Думаю, причиною його популярності став саме цей ідеал краси", - сказала вона в ефірі NTD Russian.

Зараз у Берлінському новому музеї проходить масштабна виставка "У світлі Амарни" на честь 100-річчя з дня виявлення бюста Нефертіті. За словами Зейфрід, на виставці зібрані єгипетські старожитності з цілого світу, щоб показати відвідувачам атмосферу, в якійу жила Нефертіті. Чимало експонатів вперше виставлені на огляд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик виявив автора знаменитого портрету Нефертіті

Скульптурний портрет Нефертіті, дружини фараона-реформатора Ехнатона (14 ст. до н. е.), виготовлений з вапняку і повністю пофарбований. Експерти висловлюють припущення, що бюст був створений ще за життя цариці. На це вказує те, що у зображення Нефертіті інкрустоване тільки одне око: друге око, за звичаєм, статуї повинні були вставити лише після смерті прообразу і таким чином вселити в неї душу померлої.

Скульптура була виявлено 6 грудня 1912 року у час розкопок, які німецький археолог Людвіг Борхардт вів на місці давньоєгипетського поселення Амарна. В даний час скульптура експонується в берлінському Новому музеї.

Між іншим, ще недавно Єгипет цілком серйозно вимагав від Німеччини повернути знайдені Борхардтом артефакти, у тому числі і відомий бюст.

Міністр культури Німеччини Бернд Нойман з цього на відкритті виставки заявив: "Дуже легко відповісти на питання кому дійсно належить Нефертіті - вона належить всім нам. Нефертіті є частиною світової культурної спадщини. Вона символ Берлінського нового музею, де представлене мистецтво всього світу. Я сподіваюся, що ще багато мільйонів людей зможуть насолодитися цією скульптурою у нашому музеї".

Зараз ви читаєте новину «Бюст Нефертіті встановив еталон краси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути