субота, 06 квітня 2019 08:20

Церкву зруйнували бульдозерами і дорізали прихожан мачете

Церкву зруйнували бульдозерами і дорізали прихожан мачете
Геноцид в Руанді. Фото: blogforlife.org

Пізно увечері 6 квітня 1994 року в підльоті до Кігалі з переносного зенітного ракетного комплексу збитий літак Dassault Falcon 50. Загинули президент Республіки Руанда Жювеналь Хабіарімана, президент Республіки Бурунді Сіпріан Нтаріамір, два бурундійських міністра, начальник Генерального штабу Руанди і ще кілька військових і політичних діячів та екіпаж. Наступного дня почалася "Різанина або геноцид в Руанді".

Територію Руанди здавна населяють два племені: тутсі і хуту. Тутсі дещо відрізнялися зовні – мають прямі носи і світлішу шкіру. Більшість тутсі займають керівні посади у владі і суспільстві. Хуту-радикали постійно виявляють цим невдоволення. Звинувачують їх у поганій економічній ситуації, хворобах. З'являються молодіжні бойові групи, які тренують і озброюють військові.

Після автокатастрофи влада переходить до військових. Полковник-хуту Багосору віддає наказ армії і ополченню атакувати тутсі і вбивати їх всюди, де їх знайдуть, не роблячи виключення ні для жінок, ні для людей похилого віку, ні для дітей. Радикали вбивають прем'єр-міністра, її чоловіка і 10 бельгійських солдатів. Європейці та американці евакуйовують своїх громадян і не втручаються в конфлікт. Миротворці ООН зброю застосовують лише в цілях самооборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Солдати розстріляли селян біля храму

На вулицях безкоштовно роздають мачете. На дорогах перевіряють документи - там вказувалася національна приналежність. Тутсі вбивають на місці. Трупи скидають у ями, річки. Більшість жертв гене від рук знайомих і місцевих жителів. Місцева влада і радіостанції закликають громадян вбивати сусідів. З тими, хто відмовлявся – солдати розправлялися на місці. "Вбивай тутсі або вб'ють тебе", - повторюють на радіостанції.

12 квітня понад 1500 тутсі ховаються в католицькій церкві в місті Ньянга. Хуту із священиком Атоназе Серомба руйнують будинок бульдозерами і добивають тих, хто намагався втекти, мачете і гвинтівками. Радіостанція чергує музичні пісні із закликами вбити всіх тутсі. Солдати так захопилися розправами, що проґавили наступ повстанців із патріотичного фронту тутсі. У липні закінчився геноцид.

За півтора місяці найбільш активної фази геноциду знищено, за різними оцінками, від 500 тисяч до мільйона жителів Руанди. Ці події стали одним з головних провалів в історії міжнародної політики. Західні держави не перешкодили геноциду.

Під час війни у В'єтнамі 1 березня 1968 року американські війська спалили село Май Лай (Сонгмі). Загинуло 567 осіб. Злочин викликав обурення світової громадськості.

Зараз ви читаєте новину «Церкву зруйнували бульдозерами і дорізали прихожан мачете». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути