субота, 02 червня 2018 17:47

Церемонію коронації принцеса Єлизавета репетирувала двічі

Церемонію коронації принцеса Єлизавета репетирувала двічі
Єлизавета ІІ. Фото: https://www.buro247

До коронації майбутньої королеви Єлизавети ІІ уся Британія готувалася майже рік. 2 червня 1953 року 27-річна принцеса Єлизавета зійшла на трон.

Десятирічна Єлизавета Олександра Марія Віндзор стає спадкоємницею британського престолу у 1936 році. Її батько Георг VI успадкував трон після зречення від влади свого брата Едуарда VIII. У 1945 році Єлизавета проходить підготовку як водій-механік і отримує звання лейтенанта. За два роки виходить заміж за свого чотириюрідного брата Філіпа Маунтбеттена - офіцера британського флоту. Єлизавета народжує сина Чарльза, а ще через два - дочку Анну. Після коронації — ще двох дітей — Ендрю та Едварда. У 1948 році у 53-літнього Георга виявляють рак легенів. Через чотири роки Георг VІ помирає. Єлизавета приймає управління державою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головний годинник Англії регулюють за допомогою монети

Перед коронацією Вестмінстерське абатство закривають на півроку. Його реконструюють спеціально до події. На усіх вулицях, по яким слідуватиме королівська процесія, зводять гігантські трибуни та арки, прикрашають квітами і прапорами. У Вестмінстерському абатстві розміщують понад 200 мікрофонів, коментатори транслюють описи події на 39 мовах.

Повну церемонію коронації Єлизавета репетирує двічі. Два тижні щодня носить три-кілограмову Імператорську державну корону, щоб звикнути до ваги та натренувати м'язи шиї. Її виготовили 1661 року для коронації Карла II. Золоту корону прикрашають 2868 діамантів, 17 сапфірів, 11 смарагдів і кілька сотень перлин. Наряд півроку шиє улюблений модельєр королівської сім'ї Норман Хартнелл.

Урочисті заходи почались в 11 ранку. Єлизавета II і герцог Філіп Единбурзький слідують з Букінгемського палацу до Вестмінстерського абатства на Золотий парадній кареті, запряженій вісімкою сірих коней. У перших рядах вздовж дороги вишикувалися військові - матроси, солдати і льотчики і зі всієї Британської імперії та Країн Співдружності. 8200 почесних гостей запросили в Вестмінстерське абатство на саму церемонію. Служба в абатстві триває 3 години. Її проводить архієпископ Кентерберійський, духовний глава Англіканської церкви. Єлизавета клянеться боронити свій народ і церкву, дотримуватися Божих заповідей і виявляти монаршу справедливість.

Після завершенні церемонії святкова процесія з королевою, її чоловіком та майже 16 тисячами інших учасників проїжджає вулицями Лондона. З балкону Букінгемського палацу монархи кілька разів вітають людей. Завершився день коронації салютом над Темзою і народними гуляннями по всій країні.

24 березня 1603 року 69-річна королева Англії та Ірландії Єлизавета І померла уві сні в своєму Річмондському палаці у Лондоні. Тіло королеви забальзамували і поховали через місяць — 28 квітня. Труну у Вестмінстерське абатство везли на катафалці, запряженому четвіркою білих коней та прикрашеному чорним оксамитом. Єлизавету І поховали поруч із Марією Стюарт.

Зараз ви читаєте новину «Церемонію коронації принцеса Єлизавета репетирувала двічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути