четвер, 31 травня 2018 08:21

Головний годинник Англії регулюють за допомогою монети

Головний годинник Англії регулюють за допомогою монети
Годинник Біг-Бен. Фото: Вікіпедія

Біг-Бен — популярна туристична назва годинникової вежі Вестмінстерського палацу. Офіційна назва вежі з 2012 року — Вежа Єлизавети. 31 травня 1859 року в Лондоні запустили знаменитий годинник Біг-Бен на вежі парламенту.

Вежа збудована 1858-го, відкрита наступного року. Циферблати годинника дивляться на усі чотири сторони світу; виконані вони з бірмінгемського опалу, годинникові стрілки відлили з чавуну, а хвилинні зроблені з міді.

Підраховано, що хвилинні стрілки за рік проходять загальну відстань в 190 кілометрів. У основі кожного з чотирьох циферблатів розташовується латинський напис "Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam" - "Боже, бережи нашу королеву Вікторію I". По периметру башти справа і зліва від годинника накреслена ще одна фраза на латині: "Laus Deo" - "Хвала Господу" або "Слава богу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британському парламенту пропонують зупинити годинник Біґ- Бен

Годинниковий механізм сповіщає дзвоном малих дзвонів про проходження кожної чверті години, а на початку кожної години звучить великий дзвін. Перший удар молота об Біг-Бен абсолютно точно збігається з першою секундою години, що починається. У своєму передзвоні Біг- Бен і інші дзвони невеликого розміру відбивають слова "Крізь цю годину Господь зберігає мене, і сила його не дасть нікому оступитися".

Раз на два дні годинниковий механізм ретельно перевіряється і змащується, причому обов'язково враховується атмосферний тиск і температура повітря. Похибка годинника на вежі Англійського парламенту складає не більше двох секунд. Щоб виправити цю ситуацію, використовують старий англійський пенні (випущений до реформи британської грошової системи 1971 р.), який кладуть на маятник, унаслідок чого він прискорюється на 2,5 секунди за добу. Так за допомогою пенні, який то додають, то прибирають, добиваються абсолютної точності ходу годинника.

Біг-Бен пропонують зупинити на чотири місяці. Комітет з фінансів Палати громад парламенту Великої Британії розгляне звернення про призупинення роботи знаменитого лондонського годинника для реставрації. Потрібно налагодити роботу маятників і підшипників механізму Біг-Бен, а також усунути дефекти матеріалу.

Зараз ви читаєте новину «Головний годинник Англії регулюють за допомогою монети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути