Ексклюзиви
вівторок, 24 листопада 2020 15:30

Ціна кожної страви - врятовані життя. Створили онлайн-ресторан пам'яті

Ціна кожної страви - врятовані життя. Створили онлайн-ресторан пам'яті
Серед страв є запечена кришена солома разом із просяною й гречаною половою, макухою з конопляного сім'я Фото: uncounted.ual.ua

Напередодні Дня пам'яті жертв Голодомору українська молодь створила онлайн-ресторан "Непораховані з 1932". Є продовженням однойменного проєкту.

На відповідному веб-сайті розмістили страви, якими харчувалися українці в голодні роки: затеруха з кори дерев, паляниці з лободи, хлібці із соломи, суп із кукурудзяного качана тощо. Частину рецептів підлітки відтворили за спогадами власних дідусів та бабусь, яким вдалося вижити, передає "Історична Правда".

Перейшовши на вкладку "дізнатися ціну", можна послухати історії українців, які пережили Голодомор. Ціна кожної страви - врятовані людські життя.

"Ми прагнемо розширити розуміння важливості та масштабу Голодомору, пояснити українцям сучасною мовою, як це - жити в ті часи. А також нагадати, що Голодомор - це не лише жахлива статистика, а велика трагедія конкретної української родини, персональна історія кожного із нас. Хочемо розказати про геноцид українців мовою та образами зрозумілими людям 2020 року", - розповідає керівник Української академії лідерства Роман Тичківський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авторів англомовних словників закликають писати про Голодомор

Також автори проєкту нагадують, що саме слово Голодомор залишається невідомим, адже його немає в словниках. Саме тому поширення інформації про цей злочин радянської влади та його розуміння залишається ускладненим. Закликають українців підписати петицію, яка допоможе внести поняття Голодомору в англомовні словники.

2017 року Українська академія лідерства спільно з комунікаційною агенцією Gres Todorchuk PR створили вуличний ресторан "Непораховані з 1932". Проєкт назвали на честь мільйонів українців, які загинули під час Голодомору – штучного голоду, створеного радянською владою у 1932-1933 роках. Досі невідома остаточна кількість осіб, яких знищила радянська влада. Проєкт реалізували в Ізраїлі, Бельгії та Україні. Його мета - поширити знання про Голодомор та злочин радянської влади проти людяності, аби більше країн визнали Голодомор геноцидом української нації.

Акцію у Брюсселі весною 2018 року було відзначено 3 нагородами Effie Awards як за одну із найуспішніших комунікаційних кампаній в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Ціна кожної страви - врятовані життя. Створили онлайн-ресторан пам'яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути