Ексклюзиви
неділя, 31 травня 2020 08:21

Годинник на вежі зупинився від рясного снігопаду

Годинник на вежі зупинився від рясного снігопаду
190 км проходять за рік хвилинні стрілки годинника Біг-Бен у Лондоні. Фото: Unsplash

В Лондоні запустили знаменитий годинник Біг Бен на вежі парламенту 31 травня 1859 року. Перша спроба за 10 днів до того виявилася невдалою - годинник не працював.

Коли згорів старий будинок Вестмінстерського абатства, британський парламент приймає рішення прикрасити вежу Святого Стефана годинником. Виділяють гроші на будівництво вежі з найточнішим годинником у світі. Годинникові стрілки довжиною 2,7 м відлили з чавуну, а хвилинні - 4,2 м - зроблені з мідного листа. Назву отримав від імені інженера сера Бенджаміна Холла. Через значні розміри Холла прозвали Великим Беном.

Вежу звели за проектом Пьюджина в неоготичному стилі. Усередині башти встановили двометровий дзвін діаметром 3 м і вагою 13,7 тонн. Годинник створив майстер Едвард Джон Дент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церемонію коронації принцеса Єлизавета репетирувала двічі

190 км проходять хвилинні стрілки за рік годинника Біг-Бен на вежі парламенту. Перший удар молота про Біг-Бен точно збігається з першою секундою початку години. Кожні два дні механізм проходить ретельну перевірку. Раз на два дні годинниковий механізм ретельно перевіряється і змащується, причому обов'язково враховується атмосферний тиск і температура повітря. Похибка годинника на вежі Англійського парламенту складає не більше двох секунд.

Біг Бен вважається одним з найточніших годинників, але кілька разів він зупинявся. У 1976 році поламався механізм, який відповідав за бій годинника. Також Біг Бен зупинявся від рясного снігопаду у 1962 році та від аномальної спеки влітку 2005-го.

До коронації майбутньої королеви Єлизавети ІІ уся Британія готувалася майже рік. 2 червня 1953 року 27-річна принцеса Єлизавета зійшла на трон.

Зараз ви читаєте новину «Годинник на вежі зупинився від рясного снігопаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути