середа, 31 жовтня 2018 11:16

Чаклунство та жертвопринесення - що відомо про традиції Гелловіна
13

У ніч на 1 листопада відзначають загадковий і містичний Гелловін, або День всіх святих. Вірять, що у цей час серед людей блукає зла нечисть.

6 тис. років тому у кельтській культурі свято називали Самайн. Язичники пов'язували прихід зими з початком правління бога Самхейна - владики темряви і смерті. Цієї ночі розводили високі багаття, приносили жертви, ворожили та поминали мертвих.

За легендою, у ніч свята стиралася межа між живим і потойбічним світами. Душі бродили землею та забирали з собою людей, які порушували закони праведного життя. Щоб обдурити нечисту силу, одягали шкури тварин. Вхід у будинок захищали спеціальними оберегами.

Автор: pikabu.ru
  У давнину кельти називали Гелловін Самайном
У давнину кельти називали Гелловін Самайном

Але саме свято Гелловін придумала церква. Після приходу християнства священики всіляко намагалися викорінити язичницькі традиції в народі. Однак день Самайна продовжували відзначати аж до XVIII ст. Церкві довелося піти на поступки -1 листопада в Ірландії започаткували Свято всіх святих.

Головним героєм став хитрий грішник Джек, якого не прийняли в пекло та рай і він поневірявся на землі з вогнем у руках. Для того, щоб полум'я не згасло, чоловік використовував гарбуз, як ліхтар. Такий "світильник Джека" став одним із символів Гелловіна, допомагає мертвим знайти дорогу до чистилища та відганяє злих духів. Раніше замість гарбуза використовували ріпу. Із неї робили різні химери та ставили на всі підвіконня.

Автор: prozoro.info
  Світильник з гарбуза головний символ Гелловіна
Світильник з гарбуза головний символ Гелловіна

Цього дня прийнято їсти солодощі. Здавна їх готували із яблук, гарбузів, меду та кукурудзи. Зараз існують різноманітні рецепти смаколиків із цих інгрідієнтів - карамелізовані фрукти, тістечка з гарбузовою начинкою або цукерки з кукурудзяного сиропу.

Люди одягаються у костюми нечистої сили та влаштовувати маскаради. Неодмінний атрибут Гелловіна - обряд Trik or trak ("Солодощі або капость"). Уночі діти ходять будинками, просять солодощі та гроші. Якщо не принести жертву, "нечисть" може жорстоко пожартувати, наприклад, вимазати сажею ручки дверей.

Автор: mnkvillas.com
  На Гелловін діти ходять будинками просять солодощі та гроші
На Гелловін діти ходять будинками просять солодощі та гроші

Важливим атрибутом Гелловіну є чорні та білі коти. Ці тварини символізують магічні сили і слугують своєрідним талісманом, оберігаючи від злого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геловін по-українськи: історія, традиції, обряди, прикмети

У наші дні свято в багатьох країнах має більше комерційне значення, ніж релігійне. Практично в усьому світі до нього ставляться жартівливо і вважають Гелловін можливістю повеселитися на маскарадній вечірці.

Кожного року на Гелловін в США влаштовують костюмовані паради
Фото: Tochka.net
Кожного року на Гелловін в США влаштовують костюмовані паради
Кожного року на Гелловін в США влаштовують костюмовані паради
Кожного року на Гелловін в США влаштовують костюмовані паради
На Гелловін діти ходять будинками просять солодощі та гроші

Кожного року на Гелловін у США влаштовують костюмовані паради. Увечері люди в образах містичних істот, супергероїв, тварин крокують вулицями Нью-Йорка, фотографуються, співають і танцюють. Участь у параді можуть брати і ті, в кого немає костюма.
Загалом на Гелловін американці витрачають більше $2,5 млрд. Готуватися починають за місяць до свята.

Зараз ви читаєте новину «Чаклунство та жертвопринесення - що відомо про традиції Гелловіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути