вівторок, 30 жовтня 2018 15:15

Геловін по-українськи: історія, традиції, обряди, прикмети

Геловін по-українськи: історія, традиції, обряди, прикмети
У ніч з 31 жовтня на 1 листопада українці святкують Велесову ніч. Фото: РадіоТрек

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада в Україні відзначають іноземне свято Геловін.

Цього дня прийнято згадувати хороші речі про своїх померлих родичів, ставити свічку, аби їхня душа знайшла дорогу до вашого дому та залишати на вулиці чи на підвіконні частування для потойбічних гостей. Найбільшою вдачею вважалось побачити уві сні цієї ночі когось із померлих родичів. Проте дехто ставиться до його святкування вкрай негативно, зазначаючи що це "чуже", запозичене свято.

Не всі знають, що Геловін святкують в Україні ще з давніх-давень, але цей день має іншу назву - Велесова ніч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розказали, як Гелловін стосується України

Хто такий Велес?

Велес або Волос - язичницький бог торгівлі, музики, мистецтва, поезії та підземного світу в слов'янській міфології. Був опікуном худоби та асоціюється із багатством і магічними силами світу духів. Культувався переважно у північних слов'ян як праобраз Сатани. Наші предки вірили, що саме Велес навчив людей співіснувати з природою: обробляти землю, вирощувати зерно, пасти худобу та брати молоко. Він вчив доглядати за худобою, дбати про неї та за це брати у неї хутро чи молоко.

Крім цього, Волос - бог достатку. Тому предки шанували його так само сильно, як і Перуна, та ставились із повагою до традицій на Велесову ніч.

Обряди на Велесову ніч

Велесова ніч – це ніч великої сили, коли зникають кордони між світами. Люди вірили, що цей містичний час сприяє здійсненню найзаповітніших бажань. Записували ці бажання на папірці та клали під подушку перед сном, промовляючи слова: "Темна ніч, заклинаю мені допомогти. Велес, потрудися, загадане, появися".

Для того, аби дізнатись, вірна тобі друга половинка чи ні, потрібно було взяти її обручку, нанизати на нитку та підвісити. Якщо стоїть на місці – значить її вірність непохитна.

Найбільш популярним був обряд на багатство. Потрібно було зібрати увесь дріб'язок у гаманці та роздати бідним, перед тим промовивши: "Нехай мої гроші допоможуть всім, хто їх потребує. Навколо обернуться і до мене достатком повернуться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, який манікюр зробити на Хеловін

Прикмети на Велесову ніч

Побачити мертвого родича уві сні на Велесову ніч – дуже добрий знак.

Не можна було у переддень позичати гроші, бо винесеш із дому достаток.

Якщо незнайомець у цей вечір постукає у двері, це означало, що хтось із мешканців будинку помре протягом наступного року. Для захисту від цього такій людині у слід промовляли: "Охолонь незнайомця слід, не вчинивши нам біди".

Помітити чорну собаку біля дому означало, що скоро з'явиться ворог, який буде псувати життя родині. Побачити білу собаку біля будинку, навпаки, означало, що у родини буде новий друг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З чого почати підготовку до Геловіну

Святкування Велесової ночі

Перш за все, це сімейне свято. Вважалося, що у Велесову ніч духи предків повертаються до своїх нащадків, щоб піднести їм уроки і благословити весь рід. Перед святкуванням прибиралися у будинку, милися в лазні, де залишали відро чистої води і новий віник для душ предків.

Перед настанням темряви розводили вогонь через який стрибали. Також ходили босими розпеченим вугіллям - це обряд очищення та звільнення від злих сил.

У вечір перед ніччю всіх мертвих влаштовували мовчазну вечерю: накривали стіл для себе і для померлих родичів, яких би хотіли запросити до трапези, а під час вечері згадували про них хороші речі.

Назва Гелловін прижилась від англійського свята та перекладається як "ніч усіх святих". Хоча насправді це ніч усіх мертвих – просто таких змін назва зазнала уже за християнських часів. Це зумовлено тим, що язичники не боялись смерті та зустрічали її спокійно, а у християнських традиціях свято на честь мерців сприймалось із острахом, а спілкування з потойбічним світом засуджували. Тому з часом традиції та назва видозмінились.

Зараз ви читаєте новину «Геловін по-українськи: історія, традиції, обряди, прикмети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути