Ексклюзиви
четвер, 02 серпня 2018 13:11

Буковину та Бессарабію передали УРСР

Буковину та Бессарабію передали УРСР
УРСР отримала Чернівці та Білгород-Дністровський. Фото: molbuk.ua

2 серпня 1940 року Верховна Рада СРСР ухвалила закон про включення Північної Буковини, Хотинського, Акерманського та Ізмаїльського повітів Бессарабії до складу УРСР.

Інтерес Радянського союзу до Бесарабії був прописаний у німецько-радянському Пакті Молотова - Ріббентропа від 23 серпня 1939 року. Таємний протокол до нього передбачав розподіл сфер впливу між Німеччиною та СРСР у Східній Європі.

Королівство Румунія захопило ці землі 1918-го. Більшовики окупацію не визнали. Після захоплення Буковини та Бессарабії радянськими військами Румунія не стала протестувати. Коронна рада Румунії вирішила поступитися територіальним претензіям більшовиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тут у школі на перерві ще українською говорять, а у Бистрому вже і в сім'ї по-румунськи" - як живуть українці Румунії

УРСР отримала міста Чернівці та Аккерман, сучасний Білгород-Дністровський.

Придністров'є виключили зі складу України. Разом із територією Бессарабської губернії на цих землях заснували Молдавську РСР.

Німці та румуни, що проживали у Північній Буковині та Бессарабії, переселялися до Румунії.

26 липня 1924 року в Румунії прийняли закон, який проголошував українців Буковини румунами, що "забули свою мову". 1918 року Румунія окупувала Буковину та Бесарабію, де компактно проживали українці. На окупованій румунами території проживало 1,3 млн українців.

Зараз ви читаєте новину «Буковину та Бессарабію передали УРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути