вівторок, 06 березня 2018 10:46

Британський пором затонув через 24 хвилини після відправлення

Британський пором затонув через 24 хвилини після відправлення
Британський паром Herald of Free Enterprise на мілині. Фото: Вікіпедія

6 березня 1987 року пором Herald of Free Enterprise вийшов із порту Зебрюгге, Бельгія і через 20 хв. почав тонути. 193 людини загинули. В історії британського мореплавання це найстрашніша катастрофа мирного часу, після "Титаніка". Слідчі зробили висновок, що в цій трагедії фатальну роль зіграли людський фактор і вади в конструкції теплохода.

Автомобільний пасажирський пором Herald of Free Enterprisee завдовжки 132 метри належав до серії так званих "європейських поромів", призначених для зв'язку Великої Британії з континентом. В той день пором з 459 пасажирами і 80 членами екіпажу на борту вийшов з бельгійського порту Зебрюгге. На вантажних палубах стояло близько сорока вантажівок і більше 80 легкових автомобілів. Пором був завантажений лише наполовину. Через 24 хвилини після виходу о 18 годині 28 хвилин, паром перекинувся. Вантажні ворота автомобільної палуби залишалися відкритими - їх просто забули закрити. Занадто різкий поворот на 180 градусів призвів до того, що судно нахилилося і вода увірвалася всередину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Начинене вибухівкою судно "Монблан" врізалось в натовп на пірсі Галіфакса

Теплохід почав тонути в Північному морі. Але за щасливим збігом обставин судно сіло на мілину і над водою залишився лише правий борт. Кілька суден почули сигнал SOS і прийшли на допомогу. В крижаній воді за життя боролися 500 осіб. Рятувальні партії з прибулих на допомогу кораблів піднімалися на борт, розбивали ілюмінатори і діставали через них людей. Добровольці при температурі води +3˚С пробиралися по затоплених коридорах, збільшуючи шанси на порятунок людей. На березі 35 автомобілів швидкої допомоги чекали постраждалих. Через 7 тижнів після катастрофи буксири доставили теплохід Herald of Free Enterprise в порт. Число загиблих склало 193 людини, включаючи 7 членів екіпажу.

20 грудня 1987 року біля острова Маріндуке філіппінський морський пором Dona Раz через тайфун зіткнувся з танкером Vector. Через 20 хвилин обидва судна затонули, що призвело до загибелі 4386-ти пасажирів та членів екіпажів.

Зараз ви читаєте новину «Британський пором затонув через 24 хвилини після відправлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути