субота, 09 грудня 2023 12:15

Британські війська взяли під контроль Єрусалим

Британські війська взяли під контроль Єрусалим
Едмунд Алленбі встановив у Єрусалимі воєнний стан Фото: Бібліотека Конгресу Сполучених Штатів

Британські війська під командуванням генерала Едмунда Елленбі 9 грудня 1917-го розбили об'єднані німецько-турецькі сили і зайняли Єрусалим. З поваги до міста він увійшов до нього пішки, а не верхи на коні.

Тривала Перша світова війна. Між об'єднаними силами Німецької та Османської імперій з одного боку, та об'єднаних сил Британської імперії з іншого точилася битва за Єрусулим. Єгипетський експедиційний корпус очолив командир британських військ Едмунд Алленбі. Англійцям завдали туркам багато поразок, просувалися до Єрусалиму. Битва мала відбутися біля міста або в ньому самому. 9 грудня після невдалої турецької контратаки, місто повністю перейшло під контроль англійців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стіну плачу Ізраїль захопив на другий день війни

Едмунд Алленбі став першим християнином, що оволодів Єрусалимом за декілька століть. Командир планував в'їхати у Єрусалим верхи на коні. З поваги до міста як до релігійної столиці, він увійшов до нього пішки. Він встановив у місті воєнний стан і розмістив охорону святих місць мусульман, юдеїв та християн.

7 червня 1967 року в ході "Шестиденної війни" ізраїльтяни захопили Стіну плачу у Східному Єрусалимі. Внаслідок того збройного конфлікту Ізраїль за шість днів переміг армії сусідніх держав, а під його контроль перейшли Західний берег ріки Йордан, Голанські висоти і Східний Єрусалим.

Зараз ви читаєте новину «Британські війська взяли під контроль Єрусалим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути