пʼятниця, 17 травня 2013 20:19

Британці досі приховують насильницьке переселення людей до СРСР

Британці досі приховують насильницьке переселення людей до СРСР
Андрій Козицький Фото: gazeta.ua

Про ті події, які досі намагаються приховати західні держави, що відбулись після Другої світової для Gazeta.ua розповів львівський історик Андрій Козицький.

"Одним з питань, про які зараз не дуже охоче згадують у Сполучених Штатах Америки та Великій Британії — це питання повернення колишніх військовополонених та осіб, котрі воювали на боці Третього Рейху Радянському Союзу, - розповів історик. - В сучасній Росії неохоче згадують про те, що на боці Третього Рейху воював майже мільйон громадян колишнього Радянського Союзу. Цифра ця просто вражаюча".

Є й інші вражаючі цифри — військовими судами СМЕРШу в Радянському союзі в роки Другої світової війни було розстріляно 159 тисяч військових, - це 15 дивізій, котрих вбили свої.

"Більшовики зажадали, аби їм повернули тих людей, котрі воювали на боці Третього Рейху, або тих, що якимись обставинами опинились на території Німеччини, - сказав чоловік. - Західні держави на це пішли. Особливий опір викликало питання повернення козаків. Росіяни вважають козаків окремим етносом. Серед козаків, котрих повертали з британської зони окупації були численні самогубства. Вони не хотіли повертатись підкреслюючи це тим, що вони постійно воювали проти більшовицької влади починаючи ще з громадянської війни у Росії".

Українцям, що проживали на території Галичини, вдалось уникнути депортації до Радянського Союзу.

"Галичанам у цьому сенсі пощастило, бо українців із західних областей України вважали громадянами Польської держави, - пояснив Козицький. - Саме через це їх не повернули більшовицькому режиму. Цікаво, що документам про повернення людей, які мали бути розсекречені, ще кілька років тому, головне архівне відомство продовжило термін секретності ще до 2025 року".

Зараз ви читаєте новину «Британці досі приховують насильницьке переселення людей до СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути