вівторок, 24 квітня 2018 08:21

Бойові дельфіни отримують нагороди і звання

Бойові дельфіни отримують нагороди і звання
Бойові дельфіни на службі. Фото: http://i.dailymail.co.uk

24 квітня 1987 року у Перській затоці американський флот уперше в світі використав бойових дельфінів з військовою метою - для пошуку морських мін. Всього залучили близько 75 морських ссавців. Під час війни в Іраку тільки в акваторії порту Умм-Каср дельфіни знешкодили понад 100 мін.

Американські військові з 1960 року розробили програму по роботі з дельфінами і морськими левами для посилення оборони. ВМС США навчали ссавців на морській базі в Сан-Дієго, штат Каліфорнія. Військових дельфінів американці використовували під час Першої і Другої війни в Перській затоці.

Військово-морський флот проводив безліч випробувань з різними морськими тваринами, щоб визначити найкращого для навчання. Випробування проводилися над більш ніж 19 видами, в тому числі акулами і птахами. Зрештою, афаліни і каліфорнійський морський лев були визнані найбільш підходящими. Перевагою афалін є їх високорозвинена здатність до ехолокації, яка допомагає їм знаходити підводні міни. Морські леви бездоганно бачать під водою, що дозволяє їм виявляти ворожих підводників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму гинуть дельфіни

У 2007 році США витратили $14 млн на використання морських ссавців з військовою метою. Дельфінів і морських левів розділили на п'ять команд, які входять у Флот Морських Ссавців. Одна команда спеціалізується на виявленні моряків, три команди - на виявленні мін, а остання команда - на виявленні інших об'єктів. Навчають дельфінів ретельніше, ніж поліцейських або мисливських собак. Дельфіни отримують нагороди і звання.

Дельфінів для потреб радянського ВМФ готували в Севастополі з 1973 року. Після спецпідготовки вони знаходили зброю і військову техніку на дні моря, могли атакувати бойових плавців і кораблі супротивника закріпленою на голові зброєю та вибухівкою. Сьогодні відомо про два існуючі у світі центри підготовки бойових дельфінів - це база Сан-Дієго в США і Севастополь.

Зараз ви читаєте новину «Бойові дельфіни отримують нагороди і звання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути