пʼятниця, 07 квітня 2017 09:00

Благовіщення: Традиції і прикмети

Благовіщення: Традиції і прикмети
Благовіщення. Ікона

7 квітня християни святкують Благовіщення.

Це одне з дванадцяти найбільших свят року. За біблійними повір'ями, цього дня архангел Гавриїл сповістив Діві Марії про майбутнє народження Ісуса Христа.

Цього дня українці пильно стежили за природою.

"Погода на Благовіщення розкаже, яким буде Великдень і чи вдосталь буде урожаю цього року. Прикмети, пов'язані з цим святом, зафіксували у ХІХ-ХХ століттях. Існує вірування, що яку погоду спостерігатимуть на Благовіщення, така буде й на Воскресіння. Якщо завтра, перед сходом сонця, буде ясно і тихо, варто чекати доброго врожаю зернових - кукурудзи, збіжжя, гречки. А якщо на свято ще лежатиме сніг, то літо буде неврожайне. Якщо трішки морозно - добре вродять огірки. Якщо ж буде туман, слід чекати повені", - розповідає етнограф Стефанія Гвоздевич, повідомляє "Експрес".

У день Благовіщення не можна працювати. Працю на городі вважають гріхом. У давнину вірили, що до Благовіщення земля спить, і турбувати її не можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала відома погода на Великдень

"Наші предки вірили, що якщо дівчина на Благовіщення вийде з дому і знайде дорогою первоцвіт, то до кінця року вийде заміж. Тому молодицям не варто цього дня сидіти вдома. Якщо ж на річці людина побачить ряску, то житиме довго і буде здорова. У храмах на Благовіщення освячують воду, просфору та зерно для посіву", - додає етнограф.

З 10 квітня у християн розпочинається Страсний тиждень. Великдень православні і католики цього року святкують одночасно - 16 квітня.

Оздоблення писанок напередодні Великодня руйнують стереотипи, які прийшли від предків. Яйця для святкування обирають різного розміру, перед нанесенням орнаменту їх не обов'язково опускати у фарбу, а малюнки можуть мати і притаманні зимі настрої - з шишками та ялинами.

Зараз ви читаєте новину «Благовіщення: Традиції і прикмети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути