четвер, 12 липня 2012 13:44

Біля Українського дому розкажуть про УПА

Біля Українського дому розкажуть про УПА
Повстанці групи "Захід", ВО 4, Галичина, с. Орява, Бойківщина. 1948 рік. Фотографував Павло Гаранюк. Фото: cdvr.org.ua

Сьогодні, 12 липня, о 21.00 історик Володимир В'ятрович прочитає відкриту лекцію "УПА. Слід в Історії". Захід відбудеться в рамках "Народного університету" біля Українського дому, де протестують проти законопроекту про мови.

Дослідник розповість про те, як створювалася Українська повстанська армія, про методи її боротьби та довготривалу історію спротиву німецькому та радянському тоталітарному режимам.

"Свободу народам! Свободу людині!" — під цим гаслом ще десятиліття після завершення Другої світової війни (довше, ніж деінде в Європі) молоді українські хлопці та дівчата боролися проти тоталітарної машини СРСР, яку вдалося остаточно подолати лише в 1991 році, коли повернули незалежність поневолені народи, серед яких — український.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці ще не усвідомили масштабів акції "Вісла" - історик

Якою була роль вояків УПА в Другій світовій війні і опісля, ким були повстанці, скільки їм було років і чого вони добивалися, і, врешті, чого досягнули — на ці та інші питання дасть відповідь Володимир В'ятрович, який уже понад 15 років досліджує історію визвольного руху, а у 2008—2010 роках на посаді директора Архіву СБУ розсекретив матеріали КГБ.

"УПА — це своєрідний феномен у світовій історії, — говорить історик. — Важко відшукати приклад настільки ж тривалого й інтенсивного протистояння окупаційним режимам та безкомпромісної боротьби за свободу людини і своєї країни".

Нагадаємо, що біля Українського дому триває протест проти законопроекту "Про засади державної мовної політики", який загрожує розколом Україні. Протестувальники організували "Народний університет". Тепер митці, журналісти, правозахисники, громадські та політичні діячі читатимуть лекції та проводитимуть тут майстер-класи на різні теми.

Зараз ви читаєте новину «Біля Українського дому розкажуть про УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути