середа, 28 листопада 2012 11:31

Батьківщиною виноробства назвали Туреччину

Автор: Фото: novanews.lv
 

Співробітник Музею археології та антропології Пенсільванського університету Патрік МакГоверн і швейцарський ботанік Жозе Вілламіл прийшли до висновку, що виноробство вперше з'явилося в діапазоні 6-9 тисячоліття до нашої ери в районі південно-східної Анатолії на території сучасної Туреччини. Про це вони розповіли на виноробній конференції EWBC в Ізмірі. Робота вчених поки не опублікована, їх доповідь переказує видання News24.

Висновки дослідників грунтуються на аналізі змісту винної кислоти в залишках посудин, де зберігалося вино, а також на результатах дослідження ДНК місцевих лоз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавнішу виноробню знайшли у Вірменії

За словами вчених, дані говорять про те, що в процесі одомашнення винограду Vitis vinifera велику роль грали народи, що в цей час на території Грузії, Вірменії та Ірану. Тим не менше, дослідники вважають, що вперше виноробство з'явилося на південному сході Анатолійського півострова, на території Родючого півмісяця. Цей район найбільш відомий як батьківщина більшості культурних злаків.

За словами вчених, їм вдалося виділити 13 лоз-засновників, які стали прабатьками нині існуючих сортів винограду. МакГоверн і Вілламіл стверджують, що ці лози вперше стали вирощувати саме на півночі Родючого півмісяця, причому практично одночасно.

За альтернативної точки зору, одомашнення винограду відбувалося в різний час на території нинішніх Єгипту, Греції та Туреччини. Вчені вважають, що виготовлення алкогольних напоїв було тісно пов'язане з неолітичною революцією - переходом від збирання до осілого фермерському способу життя. Одомашнення злаків привело до того, що у стародавніх людей виявилася велика кількість матеріалу для їх створення. Найбільш давнім з них вважається пиво, отримане безпосередньо шляхом зброджування ячменю.

Зараз ви читаєте новину «Батьківщиною виноробства назвали Туреччину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути