субота, 08 травня 2021 09:10

Бандерівці діяли в Донецькій і Луганській областях, на Дніпропетровщині, Харківщині, у Криму

Від 2015 року Україна започаткувала традицію відзначення 8 та 9 травня, де замість гордості за перемогу у кривавій війні, людство віддає шану пам'яті полеглим у боях. Це був найкривавіший збройний конфлікт в історії. Загинули до 85 млн людей, зокрема, до 10 млн українців.

- Ми відзначаємо завершення війни за європейськими традиціями і справедливо подаємо роль українців. Замість "Великої вітчизняної війни" говоримо про "німецько-радянську". Змінилася ідеологічна складова і символіка, — каже історик Ігор БІГУН, 30 років. — Дискредитовану проросійськими терористами георгіївську стрічку замінили червоним маком — символом крові, пролитої людьми під час бойових дій. Відійшли від радянської тоталітарної концепції, якої Росія дотримується досі. 

Ігор Бігун брав участь у створенні карти руху опору в Україні.

- Карта висвітлює мережу Організації українських націоналістів — бандерівців. Від обласного центру і по районах. Дає візуальне уявлення, яким розгалуженим було підпілля ОУН і як далеко сягав її вплив. Осередки діяли в Донецькій і Луганській областях, на Дніпропетровщині, Харківщині, у Криму. Карта руйнує стереотипи, що націоналісти були лише на заході України.

  Мережа ОУН
Мережа ОУН

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українці ставляться до Бандери та Сталіна - опитування

Під час роботи з'ясувалися й певні несподіванки.

- Неочікувано, що Донеччина краще досліджена на предмет діяльності ОУН, ніж Харківщина. Щодо Криму є більше інформації, ніж про Хмельницьку область. Чимало діячів втекли й після війни стали відомі в діаспорі. Наприклад, письменник Іван Багряний в Охтирці на Сумщині познайомився з учасниками похідних груп ОУН. З їх допомогою переїхав до Львова. Малював, створював патріотичні тексти й вірші у головному осередку пропаганди на Волині, в Карпатах.

Оунівцем був мовознавець і дисидент Святослав Караванський. Керував осередком підпілля в одеському університеті під псевдонімом Бальзак. Хімік Петро Шинкар у часи німецької окупації очолював відділ освіти в районній управі Слов'янська на Донеччині. В ОУН входили і росіяни, і колишні комсомольці, і члени компартії, які переосмислювали становище України.

В інтерв'ю "Газеті по-українськи" можна докладніше почитати про переоцінку цих історичних дат та роль ОУН у перемозі над нацизмом.

В Україні запланована низка меморіальних та урочистих заходів, однак з урахуванням пандемії їхня кількість та масштабність значно зменшені.

У Києві 8 травня у парку Вічної Слави відбудеться церемонія покладання квітів до могили Невідомого солдата. Також у цей день запланована зустріч із ветеранами бойових дій у Музеї окупації Києва, а в Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки відкриється книжкова виставка "Пам'ятати заради майбутнього".

9 травня на території Національного музею історії України у Другій світовій війні відбудуться урочистості "Пам'ятаємо – Перемагаємо" та поминальне богослужіння.

Для дітей та юнацтва протягом травня проводитимуть тематичні уроки, виховні години, лекції, наукові проєкти, акції, просвітницькі, мистецькі та меморіальні заходи.

Також понад 81,5 тис. киян отримають виплати до 9 травня.

Зараз ви читаєте новину «Бандерівці діяли в Донецькій і Луганській областях, на Дніпропетровщині, Харківщині, у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути