пʼятниця, 13 листопада 2020 11:29

Мовознавця забрали з вулиці в тюрму

Мовознавця забрали з вулиці в тюрму
Святослав Караванський провів у радянських таборах та тюрмах 31 рік Фото: ridna.ua

Мовознавця та письменника Святослава Караванського арештували посеред вулиці в Одесі 13 листопада 1965-го. Того року КГБ оголосило війну українським дисидентам.

Караванський народився 1920 року в Одесі. Під час німецько-радянської війни ледь не потрапив у полон до німців як солдат Червоної армії. Відступивши з Білорусі, повернувся в Одесу, де приєднався до молодіжного гуртка ОУН. У структурі мав псевдонім "Бальзак".

Радянські спецслужби викрили підпільника 1945-го. Суд призначив 25 років таборів за "зраду Батьківщини". У російських таборах Печори, Колими, Мордовії відбув 17 років. В ув'язненні захопився мовознавством та лексикографією. Працював над збіркою "Словник рим української мови" - самотужки склав 60 тис. римованих пар. Писав вірші, казки, робив переклади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Лукаш увів нові слова в українську мову

На свободу вийшов за достроковою амністією. Повернувся до рідного міста та заочно вступив на філологічний факультет Одеського університету. Одружився з Ніною Строкатою, яка займалась мікробіологією. Підпрацьовував слюсарем та позаштатним кореспондентом журналу "Україна". Коли довідались про минуле, то позбавили роботи.

Почав виступати проти відвертої політики русифікації. Написав листа до прокуратури УРСР з вимогою засудити міністра вищої і середньої спеціальної освіти Юрія Даденкова, чого не відбулося. Тоді написав статтю "Про одну політичну помилку", у якій розкритикував Закон про мову 1965 року та русифікацію шкіл. Написав звернення до керівників компартій світу. Це і стало приводом для чергового арешту.

У квартирі співпробітники КГБ здійснили трус, але нічого підозрілого не знайшли. Тоді вирішили скасувати попередню амністію, як помилкову. Направили досиджувати попередній термін у Володимирській тюрмі. Там Караванський досліджував розстріли польських офіцерів у Катинському лісі, спілкувався зі свідками, що не могло не викликати спротиву адміністрації. Через жорстоке поводження декілька разів оголошував голодування. Згодом йому дали ще 5 років тюрми і 3 років таборів.

Загалом у радянських таборах Караванський провів 31 рік. Звільнили його 30 листопада 1979 року. Разом із дружиною емігрував до США. Працювали у газеті "Шлях перемоги" та на Українському радіо.

Комуністична система оголосила війну українським дисидентам 1965-го. Арештовували всіх "неблагонадійних". Під час так званого першого покосу за "антирадянську діяльність" позбавили волі понад 20 українських діячів. Майже всіх заслали до трудових таборів.

Зараз ви читаєте новину «Мовознавця забрали з вулиці в тюрму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути