Ексклюзиви
середа, 06 червня 2018 12:00

Автокефальна церква проголосила патріархат

Автокефальна церква проголосила патріархат
Першим патріархом УАПЦ став Мстислав Скрипник. Фото: УАПЦ

Всеукраїнський православний собор у Києві 6 червня 1990 року проголосив патріархат Української автокефальної православної церкви. Обрали патріархом Мстислава Скрипника - племінника і колишнього ад'ютанта головного отамана УНР Симона Петлюри.

Соборні ухвали вимагали від уряду Радянського Союзу і України повернути майно УАПЦ. Прийняли ухвалу про відродження духовних cемінарій у Києві, Львові, Івано-Франківську, регентсько-дяківської школи у Львові та відкриття Духовної академії у Києві.

При патріархії УАПЦ утворили закордонний, видавничий, господарський та пенсійний відділи. 16 листопада 1990 року архієрейським Собором був утворений єдиний Священний cинод єпископів УАПЦ в Україні та діаспорі. До нього увійшли 14 єпископів. Інтронізація (введення у сан) Патріарха Мстислава відбулася 18 листопада 1990 року у Софійському соборі Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали можливу дату надання автокефалії Українській православній церкві

25-26 червня 1992 року відбувся об'єднавчий Собор УАПЦ і частини Українського екзархату РПЦ, на якому проголосили об'єднання. З назви Церкви знову зникло означення "Автокефальна". Церква одержала назву "Українська Православна Церква Київський Патріархат". Предстоятелем визнано Святішого Патріарха Мстислава (Скрипника), а його заступником - митрополита Філарета (Денисенка). Патріарх Мстислав не благословив цього об'єднання. Чотири архієреї УАПЦ після Собору відразу перейшли в юрисдикцію Московського Патріархату, один архієрей відмовився від усіх священичих хіротоній.

У патріархії Грузії чекають на прибуття представника Вселенського патріархату для обговорення останніх подій, пов'язаних з бажанням Української церкви отримати автокефалію. Вселенський патріархат уже сповістив Тбілісі про візит свого делеагата, заявив секретар грузинської патріархії отець Михайло.

Зараз ви читаєте новину «Автокефальна церква проголосила патріархат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути