Ексклюзиви
середа, 26 серпня 2020 14:18

Яскравий одяг і сандалі - шахтарі натрапили на мумії

Яскравий одяг і сандалі - шахтарі натрапили на мумії
На чилійській копальні Кебрада Бланка знайшли давні мумії. Фото: bnamericas.com

Робітники натрапили на останки 4 муміфікованих людей у яскравому одязі під час розширення мідної копальні Кебрада Бланка, що на півночі Чилі.

Компанія, відповідальна за роботи, повідомила, що мумії у тюрбанах і сандалях добре збереглися в посушливому кліматі. Нині дослідники намагаються встановити їхній точний вік. Попередньо припускають, що людей могли поховати між 1100-м і 400 роком до н.е. - у ранній період формування Мезоамерики, передає Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали обличчя мумії, приховане за поховальною маскою

Інженери кажуть, що поруч із муміями також знайшли прикраси, кошики, килимки і предмети для полювання. Також у копальні виявили стародавні зони для приготування їжі та житлові приміщення.

Компанія повідомила про знахідку чилійському уряду, який визначить, як зберегти артефакти. Робітники ж пообіцяли уберегти територію і підтримувати археологічний моніторинг.

У вересні 2019 року збережену мумію дівчинки з народу аймара, підкоренного інками, повернули в Болівію. Місцева влада подарувала її останки музею Мічиганського університету 129 років тому. Це перший випадок репатріації історичних останків до країни. Дівчинку прозвали Нусті, що мовою кечуа означало "принцеса". Мала густе чорне волосся та вцілілі крихітні пір'їни в руках.

Зараз ви читаєте новину «Яскравий одяг і сандалі - шахтарі натрапили на мумії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути