Ексклюзиви
вівторок, 14 липня 2015 16:59

Археологи знайшли подарунок батька знаменитої Клеопатри

Археологи знайшли подарунок батька знаменитої Клеопатри
Фото: scientificrussia.ru

Під час розкопок в Луксорі знайдений шматок лляної тканини, на якому можна прочитати ім'я Птолемея XII. Про це повідомляє сайт Science & Scholarship in Poland.

Птолемей XII Авлет (що означає - "Флейтист") - не найвидатніший з єгипетських правителів. Він опинився на єгипетському троні в 80 році до н.е. випадково, коли більшість інших претендентів була перебита, і жителі Александрії вирішили зробити фараоном сина одного з попередніх правителів від наложниці. У той момент був відомий як "Нот", від давньогрецького Νόθος, тобто "Незаконнонароджений". Звичайно, після сходження на престол його офіційним ім'ям стало інше, а саме урочисте "Теос Филопатор Філадельф" - тобто "Батьколюбний, брато/сестролюбний Бог". Ще одним було "Новий Діоніс", проте в історії він залишився з прізвиськом "Авлет", що означає "Флейтист". Як повідомляє Страбон, Птолемей XII "крім безпутного способу життя, грав на флейті, акомпануючи хорам, і настільки пишався цим, що не соромився влаштовувати змагання в царському палаці; на цих змаганнях він вступав у змагання з суперниками".

Нам же він цікавий в першу чергу тому, що його дочкою була знаменита цариця Клеопатра.

Польські археологи, очевидно, не припускали знайти що-небудь, пов'язане з цим правителем I в. до н.е., оскільки вони розкопували гробницю вельможі, який жив у II тисячолітті. Однак в VI столітті - вже нашої ери - на місці старовинного кладовища оселилися християнські самітники, які, очевидно, використовували в своїх цілях будь-які предмети. Як пояснив археолог Анджей Чвіек (Andrzej Ćwiek), ймовірно, вони знайшли лляну тканину на руїнах храму богині Хатхор, який знаходився поблизу, і забрали її для якихось побутових потреб. На знайденому шматку видно три колонки ієрогліфів. Поки що прочитати весь текст вчені не змогли, але обведене картушем ім'я Птолемея і згадка богині Ізіди читаються чітко. Археологи припускають, що Птолемей приніс в дар храму велум - лляне покривало, що закривало зображення богині - у складі набору ритуальних предметів.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли подарунок батька знаменитої Клеопатри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути