понеділок, 30 липня 2018 23:13

Археологи знайшли на Миколаївщині античну садибу

Археологи знайшли на Миколаївщині античну садибу
У будинку знайшли дорогий посуд. Фото: blackseaproject.mnw.art.pl

Польсько-українська команда археологів знайшла на території давньої грецької колонії Ольвія в Очаківському районі Миколаївської області фрагменти житлового будинку та цінні предмети з IV сторіччям до н.е.

У дослідницькому проекті беруть участь науковці з Національного музею у Варшаві та Інституту археології Національної академії наук України. За словами керівника експедиції Альфреда Твардецького, цьогорічне відкриття є доказом того, що в Ольвії існувало поселення. Археологи знайшли предмети щоденного вжитку та посуд, повідомляє "Польське Радіо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили могилу і розмалювали кістки - археолог про унікальне поховання

"Посуд у дуже доброму стані, і видно, що зроблений у добрій майстерні. Тому ми припускаємо, що дім, який ми вивчаємо, належав багатим містянам – вони могли собі дозволити покупку дорогого посуду. Досі в Ольвії нам не вдалося знайти такого коштовного і великого посуду", - розповіли археологи.

Від початку розкопок в Ольвії польські та українські археологи знайшли понад 300 предметів. Праця над об'єктом продовжиться наступного року.

У Тернополі на території замку виявили кераміку та побутові речі трипільської та черняхівської культури. Знахідка здивувала вчених, бо свої поселення люди кам'яної доби зазвичай влаштовували у долинах та на берегах річок. Замок у Тернополі розташований на узвишші.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли на Миколаївщині античну садибу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути