середа, 03 лютого 2021 14:08

Археологи виявили унікальний барельєф

Автор: Mirsa Islas
  Археологи знайшли унікальний барельєф
Археологи знайшли унікальний барельєф

Група археологів з Національного інституту антропології та історії Мексики - INAH - знайшли барельєф з ацтецьким символом війни. На таку знахідку вони натрапили біля підніжжя Темпл Майор - головного храму ацтецького міста Теночтітлан. Він розташований у столиці Мексики.

На барельєфі зображений американський беркут. Для Мексики цей хижий птах символізує війну та жертвопринесення. Його також вважали духом-двійником сонця, повідомляє НВ.

Відповідний рельєф датують приблизно 1467−1490 роками нашої ери. Це час правління імператора ацтеків Монтесуми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $500 тис. за монету - із затонулого корабля підняли скарб золота

Вирізаний на червоному тезонті в підлозі храму, рельєф має розміри 1,06 м в довжину і 70 см завширшки. Він є найбільшим у наборі з 67 подібних зображень, знайдених раніше в Темпл Майор.

"Цей поверх унікальний у всьому Темпл Майор, оскільки він містить барельєфи, які натякають на подвійну концепцію будівлі. На південній стороні, яку ми досліджуємо, є елементи, подібні до цього орла, пов'язані з міфічним циклом народження бога Уїцилопочтлі. На півночі барельєфи, відкриті раніше, містять зображення, пов'язані з богом Тлалоком, кругообігом води та відродженням кукурудзи", - сказав археолог Родольфо Агілар Тапіа з Національної школи антропології та історії.

Тунель побудували за часів імператора Монтесуме I. Він пов'язаний з богом води й родючості Тлалоком, запевняють археологи.

У Єгипті археологи знайшли мумію з амулетом у вигляді золотого язика. Дослідники припустили, що амулет мав дозволити померлому говорити в загробному житті.

Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили унікальний барельєф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути