понеділок, 08 квітня 2013 16:18

Археологи вивчать споруди у найдавнішому місті світу

Група археологів з Манчестерського університету повідомила про початок розкопок в Іраку величезного стародавнього комплексу, вік якого може становити 4 тис. років. До його дослідження науковці приступили після того, як незвичайна структура була виявлена ??на супутниковому знімку.

За словами дослідників, споруда була адміністративним центром, що знаходився в одному з найдавніших міст світу. Комплекс, знайдений у містечку Тель Хайбер, був досить великим за мірками того часу. Він представляв собою прямокутник зі сторонами 50 і 80 м, що приблизно відповідає площі футбольного поля. Комплекс оточував великий двір, який зараз перетворився на пустелю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скіфські кургани не копатимуть через брак грошей

Археологам вже вдалося зробити кілька цікавих знахідок. Одна з них - глиняна табличка висотою 9 см, на якій, як вважають дослідники, зображена людина в довгому одяз, яка прямує до храму.

Розкопки на півдні Іраку британські археологи проводять вперше з 80-х рр. минулого століття. Місце розкопок знаходиться за 20 км від шумерського міста Ур, де в 1920-х рр. відомий англійський археолог Леонард Вуллі виявив знамениті "Царські гробниці". Нещодавно знайдений комплекс археологи датували 2 тис. років до н.е., часом падіння останньої шумерської династії.

Зараз ви читаєте новину «Археологи вивчать споруди у найдавнішому місті світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути