неділя, 06 жовтня 2019 23:13

Археологи розповіли, що треба робити з розкопками в центрі Львова

Археологи розповіли, що треба робити з розкопками в центрі Львова
Археологи пропонують два варіанти виходу. Фото: "Галнет"

Археологи заявили про потребу зберегти об'єкти, які виявили на місці фонтану "Кульбаба" у Львові.

Директор "Рятівної археологічної служби" Олег Осаульчук розповів про два варіанти облаштування площі.

"Музеєфікація фундаментів костелу та облаштуванням довкола експозиційного простору. Для цього потрібно провести повноцінні наукові дослідження на більшій території, аніж було зроблено цього року. Такі розкопки, очевидно, триватимуть не один рік і потребують відповідного фінансування. Трасування фундаментів віднайденого костелу при замощенні площі під час реконструкції. Для цього інформації, яку отримали археологи під час досліджень цього року цілком достатньо", - повідомив він.

Варіанти обговорювали на розширеному засіданні консультативної ради при управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під фонтаном виявили церковний цвинтар

"Коротко про прийняті рішення: відкриті фундаменти костелу законсервувати до настання холодів, опрацювати проект громадського простору, який охопить більшу територію, стіни храму ознакувати візуально в мощенні, встановити мініатюрний макет костелу з інформацією про храм і оточення, забрати кіоски. Фонтан має право там бути, але не рекомендувати відновлення "Світезянки" чи "Кульбаби", - написала голова управління Лілія Онищенко.

Розкопані під час реконструкції львівського фонтану "Кульбаба" мури належать давньому храму Воздвиження Чесного Хреста. Костел спорудили навпроти Галицької брами міста у 1530-х, а розібрали наприкінці XVIII ст. разом із міськими укріпленнями.

Площа Галицька, де виявили мури, історично сформувалась на території частини колишнього Галицького передмістя Львова, що колись прилягало до міських укріплень із південного боку. У давнину тут розташовувалось поселення "Під сторожею". 2 лани з цією назвою навпроти Галицької брами згадуються у королівському привілеї ще 1386-го.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розповіли, що треба робити з розкопками в центрі Львова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути