понеділок, 09 липня 2018 14:44

Археологи розповіли про столицю Білої Хорватії на території України
9

Археологічні дослідження Стільського городища розпочались 30 років тому
Фото: gdb.rferl.org
Археологічні дослідження Стільського городища розпочались 30 років тому
Археологічні дослідження Стільського городища розпочались 30 років тому
Археологічні дослідження Стільського городища розпочались 30 років тому
Археологічні дослідження Стільського городища розпочались 30 років тому

Стільське городище на Львівщині - столицю середньовічної Білої Хорватії археологи досліджують вже 30 років. Ця пам'ятка відноситься до VIII-X століть.

Тут простежують історичний та культурний розвиток слов'янського населення, що мешкало у карпатському регіоні України, пише "Радіо Свобода".

Площа давнього міста, за даними досліджень, становить 250 га. Його оточували 3 лінії оборонних укріплень, довжина яких сягає 10 км. Їх було колись 10. Виявили три. У минулому на них були дерев'яні стіни та вежі, які обороняли мешканців від ворога. Довкола Стільська були поселення, про що свідчать знайдені під час розкопок десятки житлових, ремісничих будівель, виявлені рештки печей з каменю, глиняний посуд, елементи зброї, жіночі прикраси.

У Стільську проживали 40-45 тис. осіб і це була столиця країни слов'ян, яку знають, як Біла Хорватія - сучасне українське передгір'я Карпат - Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська, Львівська області, частина Польщі, Словаччина, Угорщина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінки лягали і обіймали в могилах своїх чоловіків - історик про парні поховання

Дослідник Стільська, археолог Орест Корчинський наголошує, що про державу Біла Хорватія згадують численні письмові джерела - тоді територію на півночі та заході називали Біла. А назва "білі хорвати" означає "західні хорвати".

Археологічні дослідження Стільського городища розпочались 30 років тому. Знайшли дорогу, вимощену з каменю-вапняку. Сюди можна було в'їхати широким проїздом. Віднайшли і греблю - це свідчення того, що городище мало водний шлях. До давнього міста від річки Дністер можна було підпливти каналом на човні. Науковці стверджують, що під Стільським городищем є підземне місто.

"Енергетика на городищі дуже позитивна. Нам вдалось зісканувати частину підземель на різній глибині. Там виявили тунелі. Довкола городища зі сходу знаходились некрополі, де були захоронені жителі. Ніхто раніше не міг усвідомити, що тут у передгір'ї українських Карпат знаходився центр слов'янства. І через цю територію пролягали важливі шляхи. Арабські джерела пишуть, що тут було величезне місто. В ньому щомісяця відбувалися ярмарки", – розповідає Орест Корчинський.

У скелях висічених у середині VIII століття, є залишки давніх храмів слов'ян. Вони мали жертовні ями. Це ще одне свідчення про те, що місто існувало до Х століття. Коли на цю територію прийшли християни, то монахи-скитники у скелі облаштували свої келії. У них були і захоронені. У Ватиканських архівах ХIV століття мовиться, що між Галичем і Володимиром є місто Стольсько – осередок Галицької митрополії.

"Наші дослідження зруйнували російський міф про відсталу "окраіну" Київської Русі. На Львівщині виявили 12 городищ, зокрема Стільсько, Плісненськ, Солонськ. Це були давні міста десятки разів більші за населені пункти Київської Русі. Знайшли жертовний пам'ятник у Дуброві, який посвячений створенню світу", – каже Орест Корчинський.

Заповідник "Стільське городище" перебуває у підпорядкуванні обласної ради. Ця територія не захищена від руйнувань і вандалів. Більшість давніх келій у скелях селяни самовільно захопили, облаштувавши собі підвали, встановивши двері і навіть дехто обмурував вхід.

"Час від часу нам доводиться виїжджати на місцевість і наводити порядок, збирати величезні мішки сміття. Треба ці пам'ятки зберігати і охороняти, дбати про них. Важливо розробити масштабний проект, бо це велика територія. Тут потрібні пам'ятко-охоронні щити з інформацією про пам'ятку та її значення", – говорить науковий працівник заповідника Андрій Книш.

Кам'яну дошку для скандинавської настільної гри хнефатафл виявили археологи на північному сході Шотландії. Артефакт знайшли під час розкопок у Дірському абатстві.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розповіли про столицю Білої Хорватії на території України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути