понеділок, 20 травня 2013 14:39

Археологи виявили унікальний мавзолей священного бика

Нові унікальні знахідки були виявлені російськими археологами в Туркменії. Успіх вкотре посміхнувся науковцям туркмено-російської археологічної експедиції під керівництвом легендарного археолога Віктора Саріаніді на розкопках пам'ятки Гонур-депе.

Про це на урядовому засіданні повідомила Віце-прем'єр Бягуль Нурмирадова: "У ході поточного чергового польового сезону археологічних вишукувань у Гонур-депе міжнародна експедиція виявила прекрасні зразки, пов'язані з давнім мистецтвом та матеріальною культурою туркменів, а також місце ритуального поховання бика - об'єкт, що відображає культ священного бика перших у світі хліборобів. Подібне ритуальне поховання відзначено археологами вперш ".

У роботі Маргіанської археологічної експедиції беруть участь науковці з Туркменістану, Німеччини, Австрії, Росії, Узбекистану та Японії. За її роботою стежить особисто президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов.

Під час останніх розкопок був виявлений величезний круглий мавзолей, споруджений гонурцамі для ритуального поховання бика. "Подібне поховання на території країни археологи знаходять вперше", - повідомив керівник експедиції, професор Віктор Саріаніді.

Зуби мудрості є побічним ефектом еволюції людини

"Ця потужна тварина багато значило в суспільствах перших у світі хліборобів. Численні сліди стародавнього культу бика добре відомі і за раніше відомими знахідками його золотих і кам'яних статуй на Алтин-депе (5 - початок 2 тисячоліття до н.е., недалеко від Ашхабада) і пам'ятках країни Маргуш. Вперше нам пощастило знайти реальний мавзолей, що відображає культ священного бика! Що він приховує, ми дізнаємося в самий найближчий час", - підкреслює Саріаніді.

Перша згадка про країну Маргуш або Маргиани відома зі знаменитого Бехистунського напису, залишеного царем Дарієм I в першому тисячолітті до н.е. Напис було зроблено на величезній скелі Бехистун що знаходиться в Ірані. У ній говориться: "Говорить Дарій цар: країна Маргиана стала бунтівною... Я послав до них перса на ім'я Дадаршіша і сказав йому: "Іди і розбий військо, яке не називає себе моїм". Дадаршіша вирушив з військом і дав бій маргианцам: "Милістю Ахурамазди (Ахурамазда - верховне іранське божество) моє військо вщент розбило бунтівне військо. У 23-й день місяця ассиядія ними був даний бій. Потім країна стала моєю".

Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили унікальний мавзолей священного бика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути